01/05/2024

Leven met Parkinson: thuiszorg bij Parkinson en tips voor mantelzorgers

Parkinson of parkinsonisme heeft meestal niet alleen impact op degene die de diagnose krijgt, maar ook op zijn of haar directe omgeving. Met de juiste kennis, aanpassingen in levensstijl en toegewijde zorg kan de patiënt vaak nog een waardig leven leiden. Zelfs na de diagnose van Parkinson. In het begin van het ziekteproces draait de hulpvraag van de patiënt vaak nog om praktische zaken, zoals een bezoek aan de neuroloog of het vinden van geschikte fysiotherapie. Na verloop van tijd als de patiënt steeds meer last krijgt van symptomen zoals trillen en stijfheid, komen er ook meer zorgtaken bij. De steeds zwaarder wordende zorgtaken en veranderingen, leiden vaak tot een andere relatie tussen patiënt en de mensen om hem of haar heen. Het wordt een relatie van patiënt en mantelzorger. In zo’n geval kan ondersteuning van professionele zorgverleners wenselijk en helpend zijn.

Thuiszorg voor Parkinson: het belang voor patiënten en mantelzorgers

Voor mensen met Parkinson of Parkinsonisme is thuiszorg essentieel, het zorgt ervoor dat zij zo lang mogelijk, comfortabel en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Naarmate de ziekte vordert krijgen patiënten namelijk steeds meer last van symptomen zoals trillen, stijfheid, langzamere bewegingen en balansproblemen. Naast fysieke ongemakken kan men ook te maken krijgen met slaapproblemen, stemmingswisselingen of andere uitdagingen. Het op tijd inschakelen van professionele zorgverleners aan huis kan in dit soort situaties uitkomst bieden.

Thuiszorg biedt namelijk niet alleen praktische hulp bij dagelijkse taken en medische behoeften, maar het geeft ook een gevoel van veiligheid en geruststelling. Voor familieleden en mantelzorgers verlicht thuiszorg de last van de zorgtaken en biedt het waardevolle ondersteuning bij het omgaan met de uitdagingen van Parkinson. Ook helpt thuiszorg bij het behouden van een gezonde balans tussen zorgverlening en aandacht voor eigen wensen en behoeften van de mantelzorger.

Parkinson thuiszorg aan huis door Omzorg: professionele ondersteuning

Thuiszorg is van onschatbare waarde voor mensen met Parkinson. De zorgverleners van Omzorg bieden Parkinsonpatiënten bijvoorbeeld zorg en ondersteuning bij:

☑ Medicatiebeheer: veel Parkinson medicijnen moeten op tijd worden ingenomen. Zorgverleners kunnen helpen bij het herinneren aan medicijnen en het zorgen voor een consistent medicatieschema.

☑ Dagelijkse activiteiten: Parkinson kan dagelijkse activiteiten moeilijk maken, zoals aankleden en eten. Zorgverleners bieden ondersteuning bij deze taken, waardoor de zelfstandigheid van de patiënt wordt vergroot.

☑ Fysiotherapie en oefeningen: regelmatige fysiotherapie is cruciaal om spierkracht en mobiliteit te behouden. Zorgverleners kunnen helpen bij het uitvoeren van voorgeschreven oefeningen.

☑ Aanpassingen in huis: het huis kan worden aangepast om veiligheid te garanderen, zoals het installeren van handgrepen in de badkamer en het verwijderen van obstakels die het risico op vallen verhogen. Onze ervaren zorgverleners helpen bij het regelen hiervan.

Tips voor Mantelzorgers van Parkinsonpatiënten

Enkele tips die een mantelzorger of familielid van iemand met Parkinson kunnen helpen:

  • Informeer jezelf: door meer te leren over Parkinson kun je beter begrijpen wat iemand met Parkinson of Parkinsonisme doormaakt.
  • Wees geduldig: Parkinson kan frustrerend zijn voor zowel voor de patiënt als de verzorger. Geduld en begrip zijn van groot belang.
  • Werk samen: betrek een multidisciplinair team van zorgverleners om de beste zorg te bieden.
  • Zorg voor jezelf: vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen en om steun te zoeken als dat nodig is.

 

Onze ervaren zorgverleners staan voor u en uw partner, vader of moeder klaar.
Als u meer informatie nodig heeft over Parkinson of ondersteuning van een zorgprofessional, kijk dan voor meer informatie op:

Thuiszorg bij Parkinson