26/05/2015

Gezelschap – Aandacht en motiveren

Moeder kampt met een depressie, is erg somber en heeft zichzelf verwaarloosd. Dat vertelt een bezorgde dochter die ‘s middags belt. Haar moeder is in de afgelopen weken snel achteruit gegaan en ze heeft samen met haar zus al veel ondernomen om de situatie te verbeteren.

Onlangs heeft steunpunt Mantelzorg een bijeenkomst georganiseerd met alle buren, waarbij besproken is hoe men mevrouw het beste kon helpen. Maar er blijkt meer nodig te zijn en daarom belt dochter. Ze vraagt of het voor Omzorg mogelijk is om zorg te leveren die geheel in het teken zal staan van het motiveren van moeder, zodat het initiatief nemen gestimuleerd wordt. Ze zou zo graag zien dat moeder weer zelf haar eten verzorgd en hiervan geniet. Dat ze weer naar de supermarkt gaat voor het doen van boodschappen en zelf denkt aan het innemen van haar medicatie.

Herinneringen

“Herinneringen halen haar soms terug naar de goede oude tijd, hierdoor leeft moeder op.” Tijdens het intakegesprek bespreken we uitvoerig de invulling van de zorgmomenten. Als het even kan gaan we samen met moeder de oude fotoboeken inkijken en halen we die herinneringen op. Samen boodschappen doen, koken en het maken van een wandeling wordt een vast onderdeel van de zorg. Moeder is slechtziend en loopt niet meer zo goed, maar dit mag geen belemmering zijn. Wanneer lopen erg lastig gaat, dan gaan we met de rolstoel.

Gezellige zorgverlener

Als we afscheid nemen van moeder en dochter worden we hartelijk bedankt. Want geen andere zorgorganisatie kon hen op deze manier van dienst zijn. We starten bijna met deze zorg van twee keer twee uur per week. Voor moeder hebben we een geschikte en gezellige zorgverlener gevonden die deze diensten graag invult. Zo kunnen dochter en moeder altijd rekenen op een vertrouwd gezicht.

Meer weten over gezelschap via Omzorg? Bekijk dan hier de beschrijving van onze dienst gezelschap.

Door Renee