11/06/2019

‘Werken voor anderen geeft me een groot gevoel van eigenwaarde’

Erna Alexander (62) heeft naar eigen zeggen een relaxed en geduldig karakter. En dát maakt het werken met ouderen met dementie een stuk eenvoudiger. “Zelfs met mensen die emotioneel of onrustig zijn, kun je contact maken. Als je maar werkt vanuit het hart.”

Gevoel van eigenwaarde

“Als jonge vrouw kon ik niet wachten om te werken in de zorg; daar lag altijd al mijn hart. Maar door fysieke belasting ontwikkelde ik rugklachten. Na een tijdje als administratief medewerker te hebben gewerkt, begon het te kriebelen. Ik wil van betekenis zijn voor andere mensen. De functie bij Omzorg kwam dus als geroepen. De organisatie past goed bij me. Ik hou van mensen en ben heel hulpvaardig. Ook leg ik eenvoudig contact. Werken voor anderen geeft me een groot gevoel van eigenwaarde.”

Omgaan met lastig gedrag

“Inmiddels heb ik mijn MBO-diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 gehaald. Vooral mijn stage bij een woonvoorziening voor mensen met dementie was ontzettend leerzaam. Ik leerde er hoe je om kunt gaan met lastig gedrag, zoals agressie. Én ontwikkelde er mijn persoonlijke stijl. Ik ben fysiek ingesteld en zing graag. Dat blijkt voor veel van mijn cliënten een goede manier om zichzelf open te stellen. Even zijn ze dan in het hier en nu.”

Even van betekenis zijn

“Vooral de nachtzorg en 24-uurs diensten bleken goed bij me te passen. Ik ben een avondmens en kan mijn slaap goed reguleren. Momenteel werk ik bij een familie in Ridderkerk. Meneer was door dementie onrustig in de nacht. Door hem steeds geduldig terug naar bed te begeleiden, een slokje water te geven, in te stoppen, is hij nu rustiger. Het zijn kleine dingetjes, maar het werkt. Als ik in de ogen van mensen de blijdschap zie, geeft dat enorm veel voldoening. Het ontroert me dat ik in hun leven misschien even van betekenis heb kunnen zijn.”