06/04/2020

Werken om je horizon te verbreden

Ze fantaseerde al langer over een andere baan. Maar pas toen het werken in een winkel lichamelijk te zwaar werd, waagde Ingrid Spanjer (65) uit Bilthoven de sprong. Een paar jaar geleden ging ze aan de slag via Omzorg. En sindsdien bruist ze van de energie.

“Ik merkte dat het staan de hele dag zijn tol begon te eisen”, vertelt Ingrid. “Je kunt dan twee dingen doen: het rustiger aan doen, of op zoek naar iets anders. Het werd dat laatste. Ik had het idee dat ik nog zoveel energie had om te geven. Via vrienden kwam ik in contact met Omzorg. Mezelf daar aansluiten bleek dé manier om mijn horizon te verbreden.”

Twee gezelligheidsmensen

“Ik werk partime, gemiddeld drie dagen per week. Soms wat langer, soms wat korter. Ik vind het heerlijk om mensen een fijne dag te geven; daar hoort wat flexibiliteit bij. Momenteel ga ik regelmatig op stap met een mevrouw van 92 jaar. We koken en eten samen, of bezoeken een museum. Het is fantastisch om haar tijdens zo’n dag op te zien leven. Ik ben een gezelligheidsmens, zij ook. Het werkt bij ons écht twee kanten op.”

Skiën in Zwitserland

De uitstapjes gaan soms verder dan een museum. In januari nog reisde Ingrid af naar Zwitserland om een andere cliënt te ondersteunen. Ingrid: “Ik sprak met de familie af dat ik ‘s morgens een paar uur voor hun moeder zorgde. Op die manier kon de hele familie samen vakantie vieren. ’s Middags was ik vrij en ging ik heerlijk de natuur in, wandelen of skiën. Dat ik via Omzorg zo’n opdracht heb gekregen, geeft mij een enorm goed gevoel. Ik besef dat ik enorm veel geluk heb.”

Intieme momenten

“Met vijf cliënten in totaal zit mijn agenda goed vol. Maar met al die verschillende karakters doe ik ook veel mensenkennis op. Ik ben vrij direct, maar leer door mijn werk ook goed luisteren. Het mooiste vind ik de jeugdverhalen die cliënten met mij delen. We kijken samen oude filmpjes en bladeren fotoalbums door. Dat zijn bijzondere en intieme momenten. Op die momenten besef ik ook: ik zit hier enorm op mijn plek. Ik moet er niet aan denken om te stoppen.”