29/09/2023

Tips om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem dat onze aandacht verdient. 92 procent van de Nederlandse 75-plussers woont zelfstandig. Een groot deel van deze groep komt amper de deur uit. Omdat ze een dierbare verloren hebben, met een lichamelijke beperking kampen, een klein sociaal netwerk hebben of vanwege de financiële situatie of verlegenheid en angst. Eenzame mensen zorgen vaak slechter voor zichzelf. Want wat heeft dat nog voor nut denken ze dan. Ze komen nauwelijks meer buiten, eten minder gezond en takelen geestelijk en lichamelijk af. We zijn ons in Nederland nog onvoldoende bewust van hoe ernstig dit probleem eigenlijk is.

5 tips om eenzaamheid bij ouderen te verminderen

Heb jij een eenzame ouderen in je omgeving? Wij geven je 5 waardevolle tips om ouderen te helpen zich minder eenzaam te voelen. Het gevoel ertoe te doen is namelijk het allerbelangrijkste.

5 tips om eenzaamheid bij ouderen te verminderen:

  1. 1. Regelmatig bezoek: breng vaker tijd door met een oudere familieleden of vrienden. Een simpel bezoek kan al een wereld van verschil maken.
  2. 2. Blijf in contact: regelmatig contact met ouderen, zelfs via telefoon of videobellen, kan een wereld van verschil maken. Een kort gesprekje kan hun dag op fleuren.
  3. 3. Stimuleer hobby’s: ontdek hun interesse en help hun om hobby’s op te pakken of deel te nemen aan activiteiten in de buurt. Dit kan nieuwe vriendschappen stimuleren.
  4. 4. Wijs ze op hulpmiddelen: informeer ouderen over ondersteunende diensten en groepen in hun gemeenten.
  5. 5. Professionele hulp: Als de eenzaamheid ernstig is, overweeg dan professionele hulp in te schakelen.


Drie leuke en behulpzame initiatieven voor eenzame ouderen

Speciaal voor de Week tegen Eenzaamheid heeft Omzorg drie initiatieven die eenzaamheid bij ouderen tegen gaan, uitgekozen om extra onder de aandacht te brengen. Je vindt ze hieronder!

Stichting Met je hart
Stichting met je hart laat ouderen die zich eenzaam voelen, weer genieten van mooie momenten én nieuwe vriendschappen. Zij geven ouderen weer het gevoel ertoe te doen. Dit draagt bij aan een positieve gezondheid, bevordert de zelfredzaamheid en maakt het leven gewoon leuker. Klik hier voor meer informatie over Stichting Met je hart.

Plantje geluk
Een plantenbox speciaal ontworpen voor ouderen die eenzaam zijn. Het verzorgen van planten biedt ouderen een gevoel van verantwoordelijkheid en zingeving. Het geeft ouderen iets om naar uit te kijken en creëert een dagelijkse routine die structuur en betekenis geeft aan hun leven. Een plantenbox is eenvoudig te bestellen, klik hier. Ook leuk om cadeau te doen.

Dierenbuddy’s
Veel ouderen beleven veel plezier aan het hebben van een huisdier. Het verzorgen van een huisdier helpt tegen eenzaamheid en om langer actief te blijven. Soms breekt er een tijd aan waarin zij minder goed voor hun huisdieren kunnen zorgen, bijvoorbeeld bij ziekte. Met hulp van een dierenbuddy hoeven ouderen geen afscheid te nemen van hun geliefde huisdier.  De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen ouderen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zo lang mogelijk van elkaars gezelschap genieten. Dierenbuddy’s is een initiatief van Dierenbescherming Nederland.