27/07/2015

Mantelzorgondersteuning – Rust en ruimte

Een ziekte waarbij zorg nodig is, is een zware periode. Niet alleen voor de zieke, maar ook voor diens omgeving. Vaak rust een groot deel van de zorg voor de zieke op de schouders van de dierbaren. Zo ook in het geval van deze meneer.

Zijn vrouw was dementerend, fysiek zwak en niet meer in staat om zichzelf te verzorgen. Laat staan het huishouden te doen. Meneer was een lieve man. En ondanks dat hij nooit had hoeven koken deed hij dat nu dagelijks. Evenals stofzuigen, wassen, ramen zemen, boodschappen, bedden verschonen en het bijhouden van de tuin.

Meer tijd voor zichzelf

Het eten smaakte mevrouw niet en haar eetlust nam af. Meneer twijfelde dikwijls of dit aan zijn kookkunsten lag terwijl hij wist dat het bij het ziektebeeld hoorde. Het zorgen voor zijn vrouw deed hij graag en met veel liefde. Maar het werd na lange tijd te zwaar. Hij verlangde ernaar af en toe meer tijd voor zichzelf te krijgen, om even op te laden en bij te komen van de zware zorgtaken.

Respijtzorg

Hij schakelde hulp van Omzorg in. Wij hielpen hem met respijtzorg. Een deskundige zorgverlener van Omzorg nam de zorg voor zijn vrouw tijdelijk van hem over. Hierdoor kreeg hij weer wat ruimte om dingen te doen die hem energie gaven.

De middagen dat er iemand kwam vanuit Omzorg, ging meneer fietsen. Over fietspaden langs prachtige landschappen, zoals meneer zelf omschreef. Hij genoot van de natuur, van de wind en van de lucht. Wanneer hij weer thuis kwam was hij weer opgeladen, klaar voor een volgende dag. Andere middagen ging hij boven zitten in zijn eigen kamer en nam hij tijd voor zijn hobby schilderen.

Rust en ruimte

Zijn vrouw genoot ervan om haar man te zien opbloeien, het deed haar goed om te zien dat hij ruimte voor zichzelf had en het bracht rust in huis.

Vaak bedankten zij Omzorg voor de goede zorg. Op onze beurt bedankten wij hen voor het mogen verzorgen. Want tijdens dit zorgen, leerden wij hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf vrij te maken, ondanks moeilijke en zware (zorg)situaties. Bovenal zagen wij dat de inzet van de zorg en daarmee de eigen tijd voor meneer hen beide veel bracht. Langer samen thuis blijven wonen werd mogelijk.

Meer weten? Bekijk dan onze mantelzorgondersteuning en respijtzorg pagina.

Door Renee