10/08/2015

Zorg bij dementie – Terug naar vroeger

Beginnende dementie zorgt vaak voor een onrustig en onveilig gevoel bij de patiënt. De vergeetachtigheid zorgt ervoor dat ze situaties uit het heden niet meer onthouden. Zo verging het ook deze mevrouw, die haast niemand meer vertrouwde.

Het leven in het heden gaf mevrouw een onveilig gevoel. De snelheid van nu, zoals ze het zelf omschreef, hield ze niet meer bij. Dat wilde ze ook niet meer want het maakte haar verward. Televisie keek ze daarom niet en de krant sloeg ze niet open.

Hulp met dagelijks leven

Haar zoon en dochter wilden daarom niet meer dan één zorgverlener in huis die hun moeder ondersteunde. Drie keer in de week hielp een verzorgende mevrouw in haar algemene dagelijks leven door het aansturen en aanwijzingen geven tijdens haar momenten van vergeetachtigheid en stelde zij mevrouw gerust in tijden dat mevrouw zich onveilig voelde.

Vertrouwde omgeving

De huiskamer van mevrouw was de enige plaats waar zij zich veilig voelde. De grote fauteuil had ze al sinds haar trouwen. Hij was al een aantal keer opnieuw bekleed, dat wist ze haarfijn te vertellen. Ze was trots op de herinneringen die ze had van vroeger. Ze vertelde er graag over, zittend in haar fauteuil. De herinneringen gaven haar dat veilige gevoel, het waren de dingen die ze nog zeker wist.

In de huiskamer lagen ook haar fotoboeken en souvenirs die haar terugbrachten naar de vertrouwde tijd. Het ophalen van herinneringen deed mevrouw het liefst. Ze ging daadwerkelijk op de praatstoel zitten. Gedurende de verhalen glimlachte ze en sprak ze honderduit. Wanneer ze klaar was met vertellen en een slokje thee nam, kon ze verward om zich heen kijken en wist ze even niet meer waar ze was.

Vaste structuur en ritme

Mevrouw vergat vaak waarmee zij mee bezig was of wat zij van plan was te doen. Structuur was van groot belang en een vast ritme creëerde rust. Er kwamen geheugensteuntjes in de vorm van post-its op kastjes in de keuken en huiskamer. Die hielpen mevrouw zelfstandig te blijven wonen. Samen lachten ze er om. Humor was mevrouw nog niet vergeten. En zolang zij in haar huiskamer was, kon mevrouw zoals ze zelf omschreef, zichzelf zijn.

Meer weten over zorg bij dementie? Klik hier.


Door Renee