07/12/2020

Team Omzorg bakt kerstbroden

In deze donkere tijden wilden wij onze cliënten graag iets aardigs aanbieden. Het is letterlijk vroeg en lang donker buiten, maar ook door de coronasituatie beleven mensen de donkerte meer en het gemis aan sociaal contact met elkaar. We blijven allemaal op afstand, werken thuis en niet op kantoor, kunnen niet op huisbezoek en hebben alleen nog maar telefonisch contact met cliënten en de zorgverleners.

Een niet alledaags werkje

Dat is erg jammer en we missen het allemaal. Om die reden hebben we iets bedacht om hen toch nog even aan de deur te kunnen zien. We hebben namelijk met alle kantoormedewerkers kerstbroden gebakken. Een niet alledaags werkje voor ons, natuurlijk bakken we weleens wat thuis, maar meer dan 100 broden bakken is wel een uitdaging. Gelukkig hebben we Michiel, onze administratieve man, die uit ervaring weet hoe het in een professionele keuken werkt.

Restaurant Kantien

We mochten de keuken gebruiken van restaurant Kantien in Utrecht (een absolute aanrader voor lunch of diner), waar we in vijf dagen tijd alles hebben gemaakt. Een prachtig gebaar van hun, ook naar onze cliënten, waarvoor veel dank. En we hebben onze enthousiaste medewerkers van kantoor die bij toerbeurt met elkaar en onder aansturing van Michiel de klus geklaard. 

Recept Omzorg kerstbrood

Het recept van onze Omzorg broden delen we graag hieronder. Wij gebruikten allemaal biologische producten (zo komt het meel bijvoorbeeld van Molen de Zandhaas uit Santpoort) die met elkaar en de ambachtelijke bereiding (zelfs de spijs was zelf gemaakt) tot een smaakvol brood geleid hebben. 

Vulling
250 gram rozijnen 
50 gram abrikozen  
mespuntje kardemom 
mespuntje kaneel 
mespuntje witte peper 
5 gram vanillesuiker 
25 gram rum, verhit 

Deeg:  
25 gram verse gist 
100 gram koude melk 
250 gram bloem 
7,5 gram suiker 
½ ei  
5 gram geraspte citroenschil 
50 gram zachte roomboter 
6 gram zout 
 
150 gram amandelspijs 

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten voor de vulling in een schaal. Laat het mengsel 1 dag afgedekt rusten (dan kunnen de smaken heerlijk intrekken).  
Los de gist op in de koude melk. Meng voor het deeg bloem, gistoplossing, suiker, ei en de citroenrasp in de keukenmachine tot een glad deeg. Kneed dan de zachte boter en het zout erdoor en kneed het geheel nog 5 minuten door. Laat het deeg 10 minuten rusten.  
Kneed de vulling door het deeg en laat het 20 minuten rusten op een warme plek.  
Maak een ovale bol en laat het weer 10 minuten rusten. (wachten duurt lang, maar het is echt de moeite waard). 
Maak met een dunne rolstok in de lengte van de bol een gleuf. Leg in de gleuf een rol van 75 gram spijs en vouw het deeg dicht, zodat een stol ontstaat met de amandelspijs in het midden.  
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.  
Leg de stol op een beboterde of met bakpapier beklede bakplaat. Laat nog 30 minuten rusten op een warme plek. (heerlijke geuren stijgen nu op) 
Bak de stol 40 minuten in een voorverwarmde oven.  
Bestrijk na het bakken royaal met boter. Laat afkoelen en strooi er eventueel poedersuiker over.  

Eet smakelijk!