27/11/2017

Steeds de beste zorg, ook in de allerlaatste fase

De meest bijzondere levensverhalen hoort ze tijdens haar werk in het hospice. Maar het allermooist vindt verpleegkundige Christien Lieverse het als iemands ogen rust en geborgenheid uitstralen. “In deze fase is een tevreden blik of glimlach hetgene waar je het voor doet.”

Christien werkt sinds twee jaar bij het eerste Academisch Hospice in Nederland: Demeter in De Bilt. Zij is daar als zzp’er door Omzorg gedetacheerd. “Het is een bijzondere plek waar we in een huiselijke omgeving toegewijde zorg bieden aan mensen in de laatste fase van het leven en hun naasten. Dit werk is mij écht op het lijf geschreven. Niet het vol krijgen van de bedden, maar persoonlijke aandacht en zorg op maat staan voorop.”

 

Zorg van hoog niveau, maar dan huiselijk

In het hospice leveren Christien en haar collega’s high care, dat wil zeggen zorg van hetzelfde niveau als in een ziekenhuis. “We werken regelmatig samen met externe disciplines om waar mogelijk geavanceerde hulp te bieden wanneer iemands kwaliteit van leven in het geding komt. Ik hou van die complexiteit. Mijn jarenlange ervaring in het ziekenhuis komen nu heel goed van pas.”

 

Veel betekenen

“Ik werk met mensen in een heel kwetsbare fase. Natuurlijk is dat wel eens moeilijk en krijg je met verdriet te maken. Maar dat hoort bij het leven. Het is óók een fase waarin mensen heel ‘echt’ zijn en snel contact maken. Daardoor kun je met je daden heel veel betekenen voor iemand, en zijn of haar familie. Dat maakt het voor mij het mooiste werk van de wereld.”

 

Christien Lieverse, verpleegkundige via Omzorg