28/11/2023

Sinterklaas vieren met een familielid met dementie

Ouderen met dementie hebben vaak goede herinneringen aan de Sint uit hun jeugd. Het Sinterklaasfeest is daarom dan ook een mooie gelegenheid om die herinneringen samen op te halen. Maar hoe zorg je ervoor dat de viering past bij hun mogelijkheden? Eenvoudig en respectvol, zonder dat het kinderachtig wordt? Wij vroegen het onze ervaren zorgverleners! Lees hieronder hun tips.

1. Betrek uw geliefde, vader of moeder bij de voorbereidingen

Wil je ervoor zorgen dat iemand zich echt betrokken voelt? Betrek hen actief bij de voorbereidingen. Je kunt samen met je dierbare de sinterklaasviering voorbereiden. Ga samen chocoladeletters kopen, pak de cadeautjes gezamenlijk in of laat je vader of moeder de geschenken in de zak stoppen. Een andere leuke optie is samen de keuken in te duiken om lekkernijen te maken. Dit kan mogelijk mooie herinneringen oproepen!

2. Voorlezen en verhalen vertellen

Ouderen vertellen graag over vroeger en kinderen zijn heel nieuwsgierig. Laat ouderen vertellen over hun ervaringen en hoe zij vroeger Sinterklaas vierden. Hou er wel rekening mee dat ze misschien het ‘geheim van Sinterklaas’ kunnen verklappen.

Voorlezen aan mensen met dementie is een mooie activiteit wanneer zelf lezen niet meer gaat. Voorlezen brengt rust en gezelligheid. Luisteren stelt geen hoge eisen aan mensen met dementie. De verhalen hoeven zeker niet kinderachtig te zien, er zijn ook leuke Sinterklaasverhalen voor volwassenen te vinden, bijvoorbeeld het verhaal van tante Mathilde  (Annie MG. Schimdt).

3. Structuur en voorspelbaarheid

Voor mensen met dementie is structuur en voorspelbaarheid belangrijk. Zorg daarom voor een duidelijke planning als u met familie Sinterklaas viert. Vertel uw partner, vader of moeder rustig en op een begrijpelijke manier, hoe de dag zal verlopen. Wie er die dag allemaal zullen komen, wat er allemaal gaat gebeuren etc. Het herbeleven van tradities en het delen van liefde en warmte met dierbaren is een krachtig middel in de zorg voor mensen met dementie.

4. Geschenken

Bij het Sinterklaasfeest horen natuurlijk ook cadeautjes. Maar wat geef je aan iemand met dementie? Kies cadeaus die herinneringen kunnen oproepen. Denk aan dingen van vroeger, zoals werk of hobby’s. Zoek bijvoorbeeld naar een boek met foto’s uit de jeugd van uw partner, vader of moeder. Ook kunt u samen met familie een herinneringsboek maken.

Als we rekening houden met wat mensen met dementie nodig hebben tijdens Sinterklaas, kunnen we een fijne feestomgeving creëren die ook goed is voor hun. Samen deze feestdagen vieren met begrip en aanpassingen laat zien hoe belangrijk menselijk contact is, zelfs in uitdagende tijden.