24/06/2015

Hulp bij PGB aanvragen – Samen oud worden

Tijdens een gesprek met Centrum Indicatiestelling Zorg wordt de zorgindicatie van een ouder echtpaar besproken. Ze zijn al 65 jaar samen en hebben extra hulp nodig. Meneer vat hun wens om samen thuis te blijven wonen kernachtig samen: “deze twee-eenheid moet beschermd worden.” Kan een PGB aanvragen helpen?

Zorgindicatie

Een zorgindicatie, wat is dat en waar heb je het voor nodig? Voor meneer en mevrouw is het een begrip wat ver bij hen vandaan ligt. Het is hen vaak uitgelegd en weer herhaald: je mag vertellen wat je niet (meer) kunt en waar je hulp bij nodig hebt. Maar wat hebben meneer en mevrouw juist altijd geleerd? Niet klagen maar doorgaan.

Samen hebben ze altijd hard gewerkt, een eigen bedrijf opgebouwd. Samen hadden zij de regie in handen. Het echtpaar is al 65 jaar bij elkaar. In deze 65 jaar hebben ze eigen gewoontes en patronen ontwikkeld. Ze vertrouwen elkaar blindelings. Helaas hebben ze geen kinderen gekregen.

Lange dagzorg

Wat een tegenstelling met de situatie nu. Al een tijd krijgt mevrouw twee zorgmomenten voor het aantrekken van elastische kousen en medische controle. Onlangs is ze gevallen en sindsdien zijn deze twee zorgmomenten niet voldoende. Ze heeft nu lange dagzorg nodig, waarvoor een andere indicatie moet worden afgegeven.

Haperend geheugen

Daarbij komen geheugenproblemen. Mevrouw zegt over zichzelf dat haar geheugen af en toe hapert. In werkelijkheid is haar korte termijn geheugen helemaal weg. Wat in de praktijk tot gevolg heeft dat mevrouw constant opnieuw afspraken, het eten en de was controleert.

Dit alles vermoeit haar zeer. Vermoeid zijn ze beiden. Niet verwonderlijk na een leven van 88 en 90 jaar.

Wens vervullen

Het echtpaar heeft de innige wens om samen te blijven wonen in het huis waar ze bijna hun hele huwelijk hebben gewoond. Omzorg stelt momenteel alles in het werk om hun wens te vervullen. We zijn druk bezig met het verwerven van een indicatie die ervoor zal zorgen dat de zorg die nodig is gefinancierd kan worden.

Meer weten? Bekijk dan onze hulp bij PGB aanvragen pagina.

Met dank aan Carolien, zorgverlener bij Omzorg