19/04/2021

Ruimschoots tijd voor het aangaan van een hechte relatie

De tijd nemen voor iemand. Om een goed gesprek te voeren. Of samen iets leuks te ondernemen. Dát maakt het werken voor Omzorg voor Mariëtte Jansen (65) uit Baarn pas echt waardevol. “In dit vak wil je niet in een strak keurslijf zitten. Er is ruimte nodig om een relatie op te bouwen.”

Stevige basis

Mariëtteheeft haar voetsporen in de zorg wel verdiend.Ruim 40 jaar geleden startte zij de opleiding voor ziekenverzorgende (nu VIG) in een streekziekenhuis. “Daar kreeg ik – samen met andere studenten -een ouderwets degelijke opleiding. In die tijd werd je veel meer in het diepe gegooid dan de stagiairs van tegenwoordig. Dat zorgde ervoor dat ik op medisch-inhoudelijk vlakenorm groeide. Ik heb daar nu nog steeds profijt van. Het legde een stevige basis voor de rest van mijncarrière.”

Geen grootschalige zorg

Desondanks besloot de Baarnsehaar kansen te wagen in het bedrijfsleven. “Met twee kleine kinderen gaf het vaste ritme rust. En als officemanager had ik het een aantal jaren goed naar mijn zin. Maar ik bleef de reuring missen.” Uiteindelijk bracht het overlijden van haar partner en haar ouders de zorg weer heel prominent op het pad van Mariëtte. “Ik zei mijn baan op en liet me bijscholen voor een baan in de thuiszorg. Bij een bekendezorgorganisatie stonden ze te springen om nieuw personeel. Maar al snel merkte ik dat het grootschalige me tegen stond. De strakke roosters zorgden voor frustratie; ik had maar weinig tijd voor mijn cliënten en had continu het gevoel op hete kolen te zitten.”

Mooie zorgrelatie

In 2017 begon Mariëtte bij Omzorg. En vanaf dag 1 merkt ze het verschil. “Ik kan hier een hele ochtend of zelfs een hele dag met een cliënt bezig zijn. Het biedt me de mogelijkheid om iemand goed te observeren. Momenteel heb ik de zorg voor twee cliënten. Bij één van hen, een oudere heer, kom ik nu een jaar over de vloer. Het leverde me een mooie zorgrelatie op, met veel warme momenten. Er is ook veel ruimte voor humor; als meneer mij ziet, begint hij vaak een vrolijk kinderliedje te zingen over een meisje met rood gestifte lippen. We kunnen daar vervolgens enorm om lachen samen. Momenten die voor mij het verschil maken.”

Inlevingsvermogen in laatste fase

Mariette verleent ook palliatieve zorg namens Omzorg. “De intensieve verzorging en verpleging is erop gericht om mensen en hun dierbaren een kwalitatieve periode te bieden. Je probeert zo goed mogelijk iemand bij te staan. Bijvoorbeeld met een praatje, eenwarme hand op iemands schouder of een klein grapje tussendoor. Mensen zijn vaak heel eerlijk, maar soms ook angstig. Dat vraagt veel van je inlevingsvermogen. Toch zou ik het niet anders kunnen. Afgelopen jaar heeft iedereen heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om iemand in de laatste fase goed te helpen. Niemand zou alleen moeten sterven.”