05/02/2020

“Opeens pakte ze mijn hand vast en noemde ze me ‘lieverd”

Helma Kaljee-Nagel (57) uit Veenendaal werkt nog maar relatief kort bij Omzorg, maar voelt zich al helemaal thuis. “In de afgelopen twee jaar heb ik al zoveel mooie mensen mogen leren kennen. Ik kan me geen rijkere baan, vol plezier en voldoening, voorstellen. Had ik deze stap maar eerder gezet.”

Een nieuwe wending

Na een gevarieerde loopbaan – eerst in het bankwezen, later in de detailhandel – was Helma niet bang om haar carrière een nieuwe wending te geven. “Na een paar jaar thuis voor mijn kind te hebben gezorgd, kwam ik via via in contact met een gezin met vier kinderen. Een aantal van hen had een verstandelijke beperking.  Ik ondersteunde hen op verschillende vlakken. Een sonde verwisselen, zuurstof aankoppelen; ik draaide mijn hand er niet voor om. Je kunt zeggen dat daar mijn liefde voor de zorg geboren is.”

Team met gelijkgestemden

Na dit gezin volgden nog een oudere dame en een meneer met verslavingsproblematiek. En al die tijd werkte Helma alleen. “En toen ineens ging het kriebelen: ik wilde méér, ik wilde collega’s om mee samen te werken. Al snel kwam ik op het spoor van Omzorg. En voor ik het wist startte ik al aan mijn eerste klus. Samen met een zorgteam mocht ik een mevrouw in Wageningen gaan helpen. Vanaf het allereerste moment genoot ik. Wat was het heerlijk om in een team met gelijkgestemden te werken.”

Intieme momenten

“De mevrouw uit Wageningen is onlangs overleden. Ook in haar laatste fase konden we haar en haar familie goed ondersteunen. Ik vind het een voorrecht om bij zo’n intiem in iemands leven betrokken te zijn. Vlak voor het overlijden pakte mevrouw nog mijn hand vast en noemde ze me ‘lieverd’. Écht een moment om nooit meer te vergeten. Bijzonder was ook dat de kleindochter van mevrouw mij na de uitvaart persoonlijk bedankte met een kaartje. Ik had volgens haar begrepen wat haar oma nodig had; oprechte aandacht.”

Extra aandacht voor bijscholingen

“Ik ben ontzettend blij dat ik de stap heb gezet om bij Omzorg te gaan werken. Niet alleen het werk, maar ook de organisatie eromheen is heel goed geregeld. Ik volg bijvoorbeeld regelmatig een bijscholing. Tot volle tevredenheid, de lesstof wordt helder uitgelegd. En het is allemaal erg praktisch. Daardoor kun je het eigenlijk dezelfde dag nog toepassen.”