03/01/2023

Omzorg, óók ter ondersteuning van mantelzorgers

Toen haar moeder ziek werd, twijfelde Marijke (65) geen moment. Ze liet haar geliefde Amsterdam achter zich en vertrok naar Gelderland om haar moeder te ondersteunen. Eerst tijdelijk, maar al snel structureel. De continue zorg was zwaar en trok een flinke wissel. Gelukkig bood Omzorg uitkomst. “Die ondersteuning heeft ons enorm geholpen. Mijn moeder en ikzelf kijken er bijzonder tevreden op terug.”

Rustige weekenden in het bos

Marijke kwam altijd al graag bij haar moeder thuis over de vloer. “Een heerlijk huis en een grote tuin in Gorssel lokten mij regelmatig uit de drukke stad naar de provincie, waar ik ook opgegroeid ben. Ik ruilde mijn stamkroegje en vriendenkring dan in voor rustige weekenden in de bossen. Mijn moeder en ik hebben een bijzondere relatie samen. We hebben het altijd gezellig samen.”

Steeds vermoeider

“Maar toen werd mijn moeder ziek. Alzheimer, zo luidde de diagnose.” Na de eerste schrik herpakt Marijke zich en trekt bij haar moeder in. “Af en toe reed ik even op en neer naar Amsterdam om te kijken of alles er nog stond. Maar het merendeel van mijn tijd besteedde ik aan de verzorging van mijn moeder. Eerst hoefde ik alleen een oogje in het zeil te houden. Maar na verloop van tijd moest ik haar volledig verzorgen, eten koken, het huis schoonmaken en de tuin onderhouden. Ik had geen hulp en voelde mij steeds vermoeider worden.”

Veel vertrouwen

Een contact dat Marijke via-via opdeed, liet haar inzien dat er hulp mogelijk was. “We maakten al gebruik van thuiszorg, maar daar waren mijn moeder en ik niet zo tevreden over. Deze zorg was minimaal qua tijd. In de app hoorde ik voor het eerst van Omzorg. Ik heb de website direct opgezocht en de reviews gelezen. Dat gaf al veel vertrouwen. En toen ik ook nog eens bijzonder vriendelijk te woord werd gestaan, was de kogel snel door de kerk.”

Inlevingsvermogen

De moeder van Marijke ontving via Omzorg een aantal maanden nachtzorg. “Mijn moeder was ’s nachts heel onrustig en dwaalde veel door het huis. Maar de collega’s van Omzorg wisten precies wat ze moesten doen. Met het nodige inlevingsvermogen hielpen ze mijn moeder, en mijzelf, door een moeilijke periode heen. De zorg die werd geleverd was niet alleen heel goed, maar ook nog eens warm en persoonlijk. Dat vind ik nog steeds een welkome toevoeging en is me heel dierbaar.”

Nog steeds contact

“Inmiddels woont mijn moeder in een verpleeghuis in Lochem, vlakbij Gorssel. Het afscheid van kat Truusje en de tuin vielen mijn moeder zwaar, maar dit is de best mogelijke oplossing. Mijn moeder krijgt dag en nacht de zorg die ze nodig heeft. En ik kom steeds meer op adem. Het opruimen is nu begonnen, maar voorlopig houden we het huis aan. Met Omzorg heb ik ook nog steeds af en toe contact. Dan krijg ik een berichtje met de vraag hoe het met ons gaat. Hoe bijzonder is dat? Omzorg is een organisatie om aan te bevelen.”