09/05/2023

Omzorg bracht rust, ook voor mantelzorgers

Een paar keer per week pendelde de 72-jarige Joop (achternaam bekend bij Omzorg) tussen zijn woonplaats Rijswijk en het huis van zijn vader in De Bilt. Op die manier zorgde hij er – samen met zijn broer – voor dat hun vader tot op hoge leeftijd thuis kon blijven wonen. Tot het moment dat de mantelzorg te zwaar werd. Zorgprofessionals via Omzorg sprongen in en brachten rust.

Zorg verdelen

“Mijn vader woonde sinds 1973 in het huis in De Bilt. Die plek was hem erg dierbaar; hij heeft er lang samen met onze moeder gewoond. Mijn broer en ik begrepen dat en hebben hem zo goed mogelijk proberen te ondersteunen in zijn eigen, veilige omgeving. Ik had een drukke baan als zelfstandige in de mediasector, maar door de coronacrisis kreeg ik meer tijd om bij mijn vader te zijn. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Maar meer dan een paar dagen per week lukte het niet om heen-en-weer te reizen. Ik probeerde de zorg zo goed mogelijk te verdelen met mijn broer. Die woonde weliswaar dichterbij, maar werkte nog fulltime.”

Vast team

“Mijn vader was een man die graag de regie over zijn eigen leven hield. Dat ging eigenlijk prima tot zo’n drie jaar geleden. Hij ging steeds slechter lopen, had een rollator nodig. De kans om een lelijke val te maken, nam toe. Het werd tijd dat er hulptroepen kwamen om een oogje in het zeil te houden. Toen de keuze voor extra hulp van buiten op een gegeven moment was gemaakt, ging het snel. Via een buurman van mijn vader kwam ik in contact met Omzorg. Na een persoonlijke kennismaking – daar hing mijn vader erg aan – kon hij rekenen op de hulp van drie vaste zorgverleners. Een team waar we écht op konden bouwen, zo bleek al snel.”

Koken en mee-eten

“Voor de vrienden en kennissen die met enige regelmaat over de vloer kwamen, kookte mijn vader graag. Dat was dan ook het eerste waar de collega’s van Omzorg hem goed bij konden helpen: koken, en natuurlijk daarna ook gezellig mee-eten. Maar na niet al te lange tijd werd die zorg uitgebreid met naar bed brengen, en niet veel later ’s ochtends ook uit bed halen. Ook al stond mijn vader in het begin niet direct te springen bij al die ondersteuning, het feit dat er vaste gezichten waren, maakte het wél makkelijker.”

Zaakjes goed op orde

“Omzorg neemt het werk om goed personeel te bemiddelen heel serieus. We hebben Esmée en haar collega’s wel eens overvallen met een spoedaanvraag voor nachtzorg. Het leek bijna een onmogelijke opgave, maar het is tóch gelukt. Je kunt wel stellen dat we altijd de zorg hebben gekregen die we nodig hadden. Best een hele opgave in deze markt van krapte en personeelstekorten. Het sterkt me in mijn opvatting dat Omzorg de zaakjes goed op orde heeft. Zelfs bij de aanvraag van een indicatiestelling kregen we hulp. Fijn dat daar ruimte voor was.”

Dankbaar

“Uiteindelijk is mijn vader 98 jaar geworden. Een hele mooie leeftijd, waar we enorm dankbaar voor zijn. Zelfs ná het overlijden van mijn vader, onderhield het team van Omzorg contact met mijn broer en mij.