07/03/2018

Muziek als medicijn

Muzikaal is ze zeker; ze speelt viool, gitaar, piano en zingt in een band. Maar behalve ter ontspanning gebruikt Omzorger Fleur Veldhuis (27) muziek óók om contact met haar cliënten te maken en ze in beweging te krijgen. Sinds 2017 ondersteunt ze een cliënt met Parkinson in Amersfoort. “Muziek kan ontzettend heilzaam zijn.”

Na haar studie Creatieve therapie ging Fleur aan de slag als muziektherapeut. Vanuit haar eigen praktijk – Kids Rhythms in het Overijsselse Holten – helpt ze kinderen die op een of andere manier in hun dagelijks leven geremd worden om zichzelf te kunnen uiten, of zichzelf te zijn. “Maar met twee ouders die allebei in de zorg werkten, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Ik besloot mezelf een paar uur per week in te zetten als verzorgende. En zo kwam ik bij Omzorg terecht.”

Contact maken met omgeving

Omzorg bracht Fleur al snel in contact met een echtpaar uit Amerfoort, waarvan meneer Parkinson heeft. “Ik ondersteun het echtpaar bij de verzorging en het in- en uit bed helpen. Daarnaast geef ik iedere week muziektherapie aan meneer. Van samen zingen en muziek maken knapt hij enorm op. Bovendien helpt het hem om contact te maken met zijn omgeving en om zijn spraak op peil te houden.”

Fluitend onder de douche

Sinds de komst van Fleur gaat het goed met meneer. “Ik hou rekening met zijn muzieksmaak en kies voor nummers van Elvis, Sinatra of The Beatles. Maar ook oude zeemansliederen doen het goed, mede dankzij het zeilverleden van meneer. Hij beweegt lekker mee als ik muziek maak en leeft helemaal op. Maar ook als ik er niet ben, merkt het echtpaar verschil. Meneer fluit en zingt weer onder de douche, net zoals hij dat vroeger ook altijd deed. Mooi hoe muziek een medicijn kan zijn.”

Onderdeel van de manier van leven

Wat Fleur zo prettig vindt aan werken via Omzorg is de nadruk die het bureau legt op de goede match tussen verzorgende en cliënt. “Na de eerste kennismaking beslis je eigenlijk pas echt of je met elkaar in zee gaat. In mijn geval was er gelukkig gelijk een klik met het echtpaar. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik nu onderdeel mag zijn van hun systeem en rituelen, in hun huis en hun manier van leven.”

 

Fleur Veldhuis, zorgverlener via Omzorg