24/10/2022

‘Mooi dat ik hier onderdeel van mag zijn’

Verzorgende-IG Brenda van der Wijk (61) uit Zeist werkt als zelfstandig ondernemer in de zorg. Ze heeft zich aangesloten bij Omzorg en wordt regelmatig gebeld voor openstaande diensten. “De flexibiliteit en vrijheid die je als zelfstandige hebt, is enorm fijn. Ik heb alle ruimte om te kiezen voor werk waar ik voldoening uit haal. Dit werkt voor mij ideaal.”

Veel werk uit handen

Na een lange loopbaan als verzorgende – eerst bij een verpleeghuis, later bij een thuiszorgorganisatie – was de stap naar zelfstandigheid voor Brenda in eerste instantie best spannend. “Ik ben vooral graag met mensen bezig, minder met papieren. Maar als zelfstandige moet je natuurlijk wel het een en ander bijhouden. Gelukkig neemt Omzorg me veel werk uit handen. Ik doe het noodzakelijke, zij de rest. Zo houd ik mijn handen vrij voor wat ik écht belangrijk vind: persoonlijk contact met al die bijzondere cliënten.”

Bevoorrechte positie

Brenda werkt het liefste in de terminale nachtzorg of 24-uurs zorg. “Het geeft me de tijd om 1-op-1 contact te hebben met iemand. Ik ben in een bevoorrechte positie. In de nacht is er alle tijd om de zorg te geven die nodig is. Mensen laten je toe in een hele moeilijke periode in hun leven. Om iemand dan te mogen helpen, daarvoor ben ik de zorg in gegaan. Bijzonder en bevredigend, en mooi dat ik hier onderdeel van mag zijn.”

Niet bang om te leren

Brenda begint nu aan haar derde jaar via Omzorg. En ze is voorlopig niet van plan om weg te gaan of te stoppen. Des te meer reden voor de verzorgende om haar kennis en vaardigheden goed bij te houden. “Ik ben niet bang om te leren. Op mijn 45ste heb ik mezelf om laten scholen tot verzorgende-IG. Maar ook daarna heb ik niet stilgezeten. Ik heb allerlei certificaten gehaald, onder andere voor Eerst Verantwoordelijke Verzorgende. Misschien dat ik later dit jaar nog wel een training of cursus ga volgen. Ik vind dat je moet bijblijven in dit vak. Dat verdienen de cliënten ook. Omzorg begrijpt dat.”

Klein gebaar, groot plezier

“Ik kom zoveel mooie mensen tegen. Laatst was ik bij een lieve, oudere dame. We waren aan het einde van mijn dienst aangekomen toen ze me heel voorzichtig vroeg of ik alsjeblieft nog even wilde blijven. Omdat ik ‘toch haar laatste cliënt van de dag was’. Ik ervaar dat als een groot compliment. Wat dat betreft probeer ik ook écht van waarde te zijn voor iemand. Als dat betekent dat ik iets langer moet blijven hangen, prima. Zo’n klein gebaar kan groot plezier en geluk brengen.”