08/07/2015

Miljoen mensen krijgen les in dementie

Weinig mensen weten wat dementie inhoudt en kunnen daarom niet adequaat handelen wanneer zij er in hun omgeving mee te maken krijgen.

Daarom wil staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid) de komende vijf jaar 16 miljoen euro uittrekken om deze kennis over de hersenaandoening te vergroten. Een soort les in dementie. “Dementie is verschrikkelijk. En of we willen of niet: dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. Daarom zet ik in op één miljoen paar extra oren en ogen”, aldus staatssecretaris van Rijn.

Snellere herkenning dementie

Het gaat naast familieleden ook om winkelpersoneel en buschauffeurs aangezien ook zij veel in aanraking komen met mensen met dementie. Het doel is dat meer mensen de ‘vergeetziekte’ sneller herkennen en ernaar kunnen handelen. Het moet leiden tot meer begrip als dementerenden opeens iets niet meer weten of als ze in lastige situaties komen. Verder gaat de staatssecretaris met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders uitzoeken waar nog knelpunten zitten in hun samenwerking bij de zorg voor dementerenden.

Benieuwd wat zorg bij dementie van Omzorg inhoudt? Bekijk dan onze zorgdienst voor dementie.