10/11/2023

Langdurige ouderenzorg: hoe helpen we overbelaste mantelzorgers

De toenemende verantwoordelijkheid van mantelzorgers

Als het gaat om langdurige zorg voor thuiswonende ouderen, worden mantelzorgers steeds meer belast met verantwoordelijkheden. De overheid benadrukt sterk de rol van het ondersteunende netwerk voor mensen die zorg nodig hebben. Mantelzorg is van onschatbare waarde, maar de toenemende verantwoordelijkheden leggen een zware last op de schouders van mantelzorgers. Overbelasting ligt op de loer.

Uitdagingen voor mantelzorgers

De zorgtaak kan bijzonder uitdagend zijn, vooral wanneer deze zorg 24 uur per dag en voor langere perioden voortduurt. Dit kan extra moeilijk worden als de zorgvrager te maken heeft met persoonlijkheidsveranderingen, zoals bij dementie. Maar ook als de zorgvrager niet direct in de buurt woont van familie en vrienden, kan het voor mantelzorgers een hele uitdaging worden.

Druk op partners en kinderen

In veel gevallen zijn het de partners of kinderen van thuiswonende ouderen die de langdurige zorg op zich nemen. Dit kan een zware belasting vormen, bijvoorbeeld als het om een partner gaat die ook met de zorgvrager samenwoont. Of kinderen die naast hun werk en gezin ook zorgen voor een ouder wordende vader of moeder. Hoewel mantelzorg een bewonderenswaardige taak is, kan het leiden tot overbelasting van de mantelzorger, waardoor hun fysieke en emotionele welzijn in gevaar komt.

Omzorg biedt oplossingen

Voor mantelzorgers die dreigen overbelast te raken, biedt Omzorg een uitkomst. Wij staan paraat om begeleiding en zorg te bieden op door u gewenste tijden ter vervanging van u als mantelzorger, ongeacht of u een kind of partner bent. U houdt de mantelzorg immers veel langer in goede conditie vol, als u ook aan uw eigen gezondheid en welzijn denkt.

Persoonlijke zorgverleners van Omzorg

Omzorg levert ervaren zorgverleners die een vertrouwd gezicht kunnen zijn voor uw ouder of partner. Zij kunnen de zorg tijdelijk van u overnemen, zodat u met een gerust hart de deur uit kunt gaan en wat tijd voor uzelf kunt nemen, zonder zorgen over uw partner of ouder. Onze diensten variëren van een vast aantal uren per week tot een weekend (of langer) weg. Alles op maat.

Nachtzorg voor een frisse start, ook voor u als mantelzorger

Naast dagzorg biedt Omzorg ook nachtzorg, omdat een goede nachtrust essentieel is om fris en vol energie weer voor uw naaste te kunnen zorgen. Onze zorgverleners staan klaar om uw naaste te helpen in de nacht. Zodat uw vader of moeder niet alleen is en er altijd hulp dichtbij is wanneer dat nodig is.

Omzorg: uw partner in ouderenzorg

Omzorg biedt niet alleen zorg en gezelschap maar helpt ook om mantelzorgers te ontlasten. Onze zorgverleners hebben uitgebreide ervaring in ouderenzorg en kunnen alle tijd en aandacht besteden aan uw naaste. Bekijk hier ons zorgaanbod. Of neem geheel vrijblijvend telefonisch contact met ons op.

Neem direct telefonisch contact op, bel: 085-0160238