20/12/2022

Kerst vieren met iemand met dementie – vijf tips!

Kerstfeest is voor veel mensen een fijn feest. Bezoek aan vrienden of familie, lekker eten en een gezellige kerstboom horen daar bij. Hoe viert u een mooi kerstfeest met iemand met dementie?

1. Houd vast aan vertrouwde familietradities
Probeer te doen wat u normaal gesproken ook altijd deed tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld bij familie op bezoek of naar de kerk gaan. Zet familietradities voort want juist dat zorgt voor herkenning en een vertrouwd gevoel.

2. Samen zingen
Zelfs als iemand met dementie moeite heeft met spreken, gaat zingen vaak nog wel goed. Zing daarom samen (kerst)liedjes. De meeste families of vrienden kennen liedjes die vroeger veel gezongen werden tijdens de feestdagen.

3. Kleinere porties en servetten
Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Twee praktische tips: zorg ervoor dat er voor iedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt iemand met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

4. Geef ruimte voor middagrust
Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Houd hier rekening mee met de uitnodiging of geef iemand tijdens het bezoek de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

5. Wandeling als activiteit
Als het mogelijk is: ga er samen even uit. Met een wandeling haalt u een frisse neus en doet u nieuwe energie op. Een leuke onderbreking voor het hele gezelschap.

Bron: Samendementievriendelijk