19/06/2024

Is particuliere thuiszorg wel betaalbaar voor ons?

Deze vraag horen wij vaak van kinderen of partners van mensen die zorg nodig hebben en toch graag thuis willen blijven wonen. Het is begrijpelijk dat er soms aarzeling is om zorg in te schakelen vanwege de mogelijk hoge kosten. Het idee leeft dat de waardevolle een-op-een zorg die zorgverleners van Omzorg bieden misschien te kostbaar is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze zorg betaalbaar te maken, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en continuïteit.

 

ZZP 5 indicatie voor thuisblijven wonen met zorg

Veel van onze cliënten hebben te maken met dementie. Als u hiermee te maken krijgt, kunt u bij het CIZ een zorgzwaartepakket (zzp) aanvragen. Een zzp 5-indicatie bijvoorbeeld, geeft recht op een persoonsgebonden budget (PGB) ter waarde van € 62.772 per jaar (2024). De hoeveelheid zorg die u hiervoor kunt inkopen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Een zzp-5 indicatie geeft recht op 24-uurs zorg “in nabijheid”, wat iets anders is dan continue een-op-een zorg. Zorg in de nabijheid houdt in dat er een zorgverlener in de buurt is, die een oogje in het zeil houdt (maar wel bij meerdere cliënten tegelijk), zoals de situatie is in een zorginstelling. Met één-op-één zorg ontvangt u zorg van een zorgverlener die er alléén voor u is.

De rol van mantelzorger bij thuisblijven wonen

In de praktijk merken we dat er vaak al hulp en begeleiding is van mantelzorgers wanneer wij benaderd worden voor professionele hulp. Maar soms wordt deze zorg te zwaar of is het simpelweg onvoldoende om de juiste verzorging en begeleiding te bieden. In zulke gevallen kan het nodig zijn om terug te vallen op de expertise van professionele zorgverleners.

Zorg met PGB

Betaalbare thuiszorg met PGB

Wij zien dat particuliere zorg vaak grotendeels betaald kan worden uit het PGB-budget, afhankelijk van hoeveel mantelzorg de familie kan bieden (en vaak al biedt). Zo kunt u zorg op maat krijgen op momenten die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld om u als partner een goede nachtrust te gunnen, zodat u overdag weer voor uw geliefde kunt zorgen. Of misschien wilt u een paar keer per week tijd voor uzelf hebben, terwijl u met een gerust hart weet dat uw partner goed verzorgd wordt. Dit helpt om de zorg langer vol te kunnen houden.

Voorbeelden van thuisblijven wonen met particuliere thuiszorg

Meestal vormen we een team van zorgverleners die 24-uurs zorg thuis bieden gedurende een aantal dagen per week. Dit betekent dat u verzekerd bent van professioneel toezicht, een goede dagstructuur en snelle actie bij ongeplande zorgvragen. We maken een volledig op maat gemaakt rooster, waarin ook mantelzorgers worden mee geroosterd. Mocht er behoefte zijn aan volledige 24-uurs zorg, dan kan Omzorg de zorg uitbreiden naar zeven dagen per week, tijdelijk of permanent. Zo heeft u altijd de zekerheid van zorg thuis. Wij doen er alles aan om de zorg te bieden met een vast en vertrouwd team van zorgverleners.

Conclusie: particuliere thuiszorg is betaalbaar

Bij Omzorg begrijpen we dat de kosten van particuliere thuiszorg een zorg kunnen zijn. Maar met zorgvuldige planning, het benutten van het PGB en een goeie samenwerking tussen mantelzorgers en professionele zorgverleners, kan een-op-een zorg ook voor u betaalbaar blijven. Zo kunt u de zorg ontvangen die u nodig heeft, terwijl u blijft genieten van de vertrouwde omgeving van uw eigen huis.

Wilt u meer informatie over  hoe particuliere zorg (vanuit een PBG) via Omzorg werkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

Neem direct telefonisch contact op, bel 085-0160238