25/05/2020

“Ik doe mijn werk met 100% liefde”

Je eerste cliënt vergeet je nooit. Dat weet Anja Kunz (60) uit Houten als geen ander. Toen zij vorig jaar bij Omzorg aan de slag ging, maakte zij kennis met een mevrouw (79) uit Zeist. Het was het begin van een bijzondere relatie.


Van jongs af aan

“Ik voel mij van jongs af aan al aangetrokken tot ouderen. Hun ervaring, de verhalen. Maar ook de tragiek van de eenzaamheid. Het is juist op dié momenten dat je iemand kan helpen. Die voldoening vind je nergens anders. Die liefde voor de ouderenzorg begon al toen ik na school bij mijn vader werkte, toen hoofd van de keuken in een verpleeghuis. Daar bouwde ik voor het eerst waardevolle relaties op.  En leerde ik tegelijkertijd de fijne kneepjes van het vak.”

Innig contact

Haar ervaring met verzorging en begeleiding komt Anja nu goed van pas. Als eerste opdracht bij Omzorg kreeg ze een cliënt toegewezen die complexe zorg nodig had. “Mevrouw was recent ten val gekomen en ik mocht gelijk een aantal slaapnachten draaien. Ondanks haar gezondheidsproblemen was het een positief ingestelde dame. Het klikte enorm tussen ons en ik bood aan dat mevrouw bij nood altijd mocht bellen. Dat vond ze zó fijn. Tot het einde van haar leven hadden we innig contact. We kookten en aten samen, gingen samen winkelen. En iedere keer als ik naar huis ging, stond ze me uit te zwaaien. ‘Ik zie dat je je werk met liefde doet’, zei ze op een dag. En daarin had ze 100% gelijk.”

Bijzondere familie

Maar Anja bouwde niet alleen met mevrouw een bijzondere band op. Ook met haar dochter ontstond een fijne relatie. “We hebben nog steeds contact, zelfs nu mevrouw al een paar maanden overleden is. Het is een bijzondere familie en ik ben ontzettend dankbaar dat ik hen heb mogen ontmoeten. Na deze intense periode heb ik wel even vrij genomen. Met mijn zoon ben ik heerlijk op vakantie gegaan; ik had die afstand en rust nodig. En na anderhalve week kon ik met frisse energie weer bij een nieuwe cliënt aan de slag.”

Klein gebaar, maar hartverwarmend

“Ik werk nu ongeveer 1 jaar via Omzorg. Het fijne vind ik dat ik kan kiezen wat ik wil: korte of lange diensten. Zo kun je je werk steeds optimaal aan laten sluiten bij je privéleven. Wat ook prettig is, is de nette organisatie. Het contact, de mailings; alles is even verzorgd. Laatst kregen mijn collega’s en ik van Omzorg een high tea aangeboden. Daarbij ontvingen we ook een leuk kadootje met een persoonlijke touch. Een klein gebaar, maar hartverwarmend. Precies die houding die ik ook in mijn eigen werk ambieer.”