11/01/2023

Gezond eten en drinken; 5 fabels

Januari is voor veel mensen de maand om weer beter op hun voedingspatroon te letten. Gezond eten en drinken is de wens. Maar waar let je op? In dit artikel geven we 5 fabels om rekening mee te houden.

1. De schijf van 5 is voor iedereen een goede basis

Voor de meeste mensen is dit een feit. Voor iedereen is echter een fabel. Want de schijf van 5 houdt geen rekening met voedingswensen of een dieet. Soms kan een voedingsmiddel buiten de schijf van 5 dus beter aansluiten. Overleg bij twijfel met een diëtist.

2. Heel veel fruit eten is gezond

Een veelvoorkomende gedachte is dat het eten van veel fruit gezond is. Fruit is gezond door de vitaminen, vezels en mineralen. Maar toch gaat hoe meer fruit, hoe beter niet op. Fruit bevat namelijk ook suikers. Het advies is daarom twee stuks fruit per dag te eten. Probeer in soorten af te wisselen.

3. Als je aardappelen schilt gaan de vitamines verloren  

Vitamines zitten in de hele aardappel en niet alleen in de schil. Door schillen gaan er geen vitamines verloren. Wel is het slim om af en toe aardappels in de schil te serveren omdat hier veel vezels in zitten. En die zijn weer goed voor de darmwerking.

4. Je moet minimaal 2 liter water per dag drinken  

Per dag heb je anderhalf tot twee liter vocht nodig. Dit hoeft niet alleen water te zijn, koffie en thee zonder suiker en zuivel mag je ook meerekenen. Kies liever geen vruchtensap of frisdank.

5. Van koffie droog je uit  

Het is een fabel dat je uitdroogt als je koffie drinkt. Koffie is een drank en je lichaam wordt dus voorzien van vocht. Cafeïne stimuleert de nieren waardoor je nieren harder gaan werken. Vocht verlaat je lichaam hierdoor sneller. Om die reden wordt er naast koffie vaak een glaasje water geserveerd. 

De basis van voeding in de ouderenzorg

Wil je meer weten over gezond eten en drinken? Deze e-learning ‘de Basis van Voeding’ biedt je basiskennis over eten en drinken in de zorg.

 

Bron: voedingindezorg.nl