08/07/2019

Eigen leven weer terug dankzij Omzorg

Iedere dag reed Nelleke de Kleyn (55) naar haar zieke ouders in het Utrechtse Maartensdijk om ze een handje te helpen. Tot het moment dat de mantelzorg te zwaar werd. Zorgprofessionals van Omzorg sprongen in en brachten rust.

Een zware taak

“Mijn ouders wonen allebei nog zelfstandig. Zij is 81, hij 78. Het ging eigenlijk altijd goed tot het moment dat mijn vader begin 2018 een lelijke val maakte. Hij brak zijn ribben, maar wilde niet lang in het ziekenhuis blijven. Mijn moeder is dementerend en logischerwijs kwam er daardoor veel zorg op mijn schouders terecht. Een zware taak, zeker voor een alleenstaande moeder zoals ik. Iemand die bovendien zélf ook nog aan het opkrabbelen was na een pittig ziektebed.”

Mijn eigen leven weer terug

“We kregen hulp van thuiszorg, maar dat was geen succes. Na een week stonden we er weer alleen voor. Gelukkig bracht de huisarts ons op het spoor van Omzorg. Ze had goede verhalen gehoord en was enthousiast. Nog dezelfde dag nam ik contact op. Intercedente Marijke begreep mijn probleem direct en een paar uur later was er nachtzorg aan huis geregeld. Eindelijk kon ik weer eens ongestoord slapen, wetende dat mijn ouders in goede handen waren. Ik kreeg op dat moment een klein beetje mijn eigen leven terug.”

Verrassen met een extraatje

“Inmiddels is de nachtzorg uitgebreid naar 24-uurs zorg. Een vast team van verzorgenden helpt mijn ouders met licht huishoudelijk werk en ondersteuning. Ik doe de boodschappen, zij koken. Dat gaat altijd in samenspraak. Ik vind het mooi om te zien hoe mijn ouders een band met de verzorgenden opbouwen. Heel bijzonder vind ik de extraatjes waar ze mijn ouders af en toe mee verrassen; een mooie bos bloemen op tafel of een lekker saucijzenbroodje.”

Aan een half woord genoeg

“Wat is zo fijn vind aan de ondersteuning van Omzorg is het persoonlijke contact. Ik heb een vast aanspreekpunt en zij heeft aan een half woord genoeg. Ontzettend fijn als je veel aan je hoofd hebt. Daarnaast helpt Omzorg ook met andere zaken, zoals het aanvragen van een persoonsgebonden budget. Dat ontzorgt me echt. Ik heb inmiddels ook al mensen doorverwezen; ik ben heel enthousiast over Omzorg.”