29/01/2016

De liefde is alles, hè

Een intiem portret over twee mensen die samen oud worden en niet zonder elkaar kunnen leven.

“Achter die deur bevindt zich hun leven. Jaar na jaar, dag na dag, in elkaar verweven. De liefde is altijd voelbaar, maar als ze beiden te moe zijn om te lopen, ze de woorden niet meer kunnen vinden, voel je de machteloosheid. Maar hun kracht, hun liefde, versterkt en verbindt. En die liefde, die liefde, die gaat nooit verloren. Of zoals mijn opa zegt: ‘De liefde is alles, hè.’ “

In de documentaire zie je mijn grootouders in hun dagelijks leven terwijl ze praten over de liefde, het ouder worden, de dood en het geloof. Beiden worden ze lichamelijk slechter en mijn grootmoeder gaat geestelijk achteruit. Je ziet hoe langzaam alles gaat en hoe ze elkaar helpen met de kleine dingen. Ze vinden het soms zwaar om oud te worden, maar zijn dankbaar voor wat ze samen hebben.

Mijn inspiratie

Altijd als ik bij mijn grootouders op bezoek ging, bleef ik bij hun deur staan luisteren. Ik hoorde dan geroezemoes in hun kamer. Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn en nog altijd samen zitten kletsen. De liefde van mijn grootouders vind ik zo bijzonder dat ik die met anderen wil delen. En niet alleen de liefde fascineert en raakt me, maar ook het ouder worden en de kwetsbaarheid daarvan. Ik vind het heel bijzonder dat ik zo dichtbij mijn grootouders mocht komen. Toen ik de eerste keer kwam filmen zei mijn grootvader: “We gaan wel gewoon door hoor, we hebben ons eigen ritme.” En juist dat is zo mooi, dat ze gewoon doorgaan. Je merkt bijna niet dat ik er ben en toch voel je de band die ik met mijn grootouders heb.

Achtergrond

In 2014 ben ik afgestudeerd aan de HKU. Mijn afstudeerproject “De liefde is alles, hè.” bestaat uit een fotoportret, een gedicht en een documentaire. Na mijn afstuderen is mijn grootvader overleden, waardoor ik het project even heb laten rusten. Nu wil ik mijn documentaire samen met een editor, sounddesigner en een vertaler verder ontwikkelen. Omdat ik denk dat er nog zoveel meer in zit, dat ik het verhaal beter kan vertellen en dat ik het mooier en professioneler kan maken. Zodat ik een groter publiek kan bereiken en met nog meer mensen de liefde van mijn grootouders kan delen. Dit project is al zichtbaar geweest in de fotografiewereld, het heeft in het Nederlands Fotomuseum en de Hallen Haarlem gehangen en ik heb met dit project de Steenbergen Stipendium Publieksprijs gewonnen. Maar het is nog niet zichtbaar geweest in de filmwereld. Als de documentaire is gerealiseerd zullen we hem naar Film Festivals in binnen en buitenland sturen.

“De liefde is alles, hè” is een intiem en klein verhaal wat tegelijk universeel is. Mensen kunnen zich er in herkennen. Het is een documentaire die je aan je eigen familie doet denken.


Omzorg steunt graag dit project van documentairemaakster Carilijne Pieters want ook Omzorg vindt dat mooie verhalen het verdienen om verteld te worden.  Bent u nieuwsgierig geworden naar de documentaire? Hier vindt u meer informatie en ziet u alvast een voorproefje.

Wilt u de gehele documentaire zien? Kom dan op 21 november 2016 naar de voorvertoning in Figi Zeist. Klik hier voor meer informatie of om kaarten te bestellen.