22/02/2023

De kracht van gezamenlijke zorg

Steeds meer mensen zorgen voor iemand anders. Bijvoorbeeld voor een ouder of een partner die langdurig ziek is. Zo ook Franc (achternaam is bij Omzorg bekend). Franc (62) woont in de Bilt en zorgt voor zijn moeder met terminale Parkinson. “Mantelzorg is een mooie, maar soms ook zware taak. Daarom ben ik blij met de ondersteuning van Omzorg. Met goede zorg, een prettig gesprek én heldere afspraken.”

Op fietsafstand

Sinds mei 2022 biedt Omzorg dag- en nachtzorg aan de moeder van Franc, die samen met haar echtgenoot in een zelfstandige woning verblijft. Haar man en zoon Franc ondersteunen daarbij met mantelzorg en Franc verleent ook zorg als informele zorgverlener uit het PGB-budget. Franc: “Ik woon op tien minuten fietsafstand van mijn ouders. Mijn broers en zus wonen verder weg. Het was dus een logische keuze dat ik als zorgverlener mijn ouders te hulp schoot toen mijn moeder ziek werd.”

Andere tijden

De ouders van Franc zijn al ruim 60 jaar samen. “En ik hoop dat dat nog even zo blijft”, aldus Franc “Toch besef ik de laatste tijd goed dat er andere tijden aan kunnen gaan komen. Om die reden is het fijn om er nu voor ze te zijn.” Dat de zorg voor zijn ouders soms pittig is, ontkent Franc niet. “Deze week ben ik al zes nachten op rij bij mijn ouders. De zorgvraag is de laatste tijd snel gestegen. Dat vraagt het nodige van je, zowel mentaal als fysiek. En dan is het écht nodig dat je andere zorgverleners inschakelt.”

Afwisseling

Franc is zelf een groot deel van zijn leven in de zorg werkzaam geweest. “Tot voor kort draaide ik standaard nog twee nachtdiensten om de week. Vanwege de omstandigheden heb ik nu zorgverlof, maar daardoor heb ik nu alle tijd om mijn ouders te helpen. Ik probeer de zorg af te wisselen met enkele hobby’s, zoals zingen in een koor en paardrijden. Die afwisseling – hoe vermoeiend soms ook – is broodnodig. Op die momenten is het fijn dat ik de zorg even over kan dragen aan een collega die via Omzorg werkt.”

Vaste gezichten

“Ik wil het beste voor mijn ouders, net zoals mijn broers en zus, en dat zij zo lang mogelijk samen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Omzorg snapt dat en denkt altijd mee. Er zijn nu twee vaste krachten die ondersteunen: Jacqueline voor 24-uurs zorg en Yasmine voor nachtzorg. Dat mijn moeder steeds dezelfde gezichten ziet, geeft rust. Soms is het puzzelen met het rooster, maar we worden daarbij altijd goed geholpen door Esmée en Doenja van Omzorg. Ik heb van hen nog nooit een ‘nee’ gekregen op een zorgvraag. We voelen ons als gezin écht gezien en gehoord.”

Goed en comfortabel

Franc en zijn ouders hebben ook wat ervaringen met andere organisaties die zorg verlenen gehad. “Maar Omzorg heeft onze voorkeur. De kwaliteit van de zorg is zeer goed. En het is een menselijke, warme club. We worden altijd vriendelijk en op een inlevende manier geholpen. Hoe het de komende tijd gaat met mijn moeder weten we niet. Maar met de diensten van Omzorg maken we het haar zo goed en comfortabel mogelijk.”