21/10/2019

Dag van de mantelzorg

10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Een uitgelezen kans om aandacht te besteden aan mensen om ons heen. Want veel mensen bieden mantelzorg, bewust of onbewust. En ondanks dat het vaak nodig is, is dat niet vanzelfsprekend.

Omzorg in de rol van mantelzorger

Bij Omzorg werken we veel samen met mantelzorgers of bieden we invulling aan de rol van mantelzorger. Mantelzorgtaken kunnen zeer uiteenlopend zijn; van regelzaken, het bieden van gezelschap of het doen van een boodschap, tot het daadwerkelijk verzorgen van een naaste. In de huidige maatschappij wordt veel initiatief en betrokkenheid gevraagd. De rol van een mantelzorger is haast noodzakelijk. Dikwijls merken wij dat het voor familieleden lastig is om een eigen baan en gezin en taken als mantelzorger te kunnen combineren. Daarom kijken wij graag naar hoe we samen deze rol kunnen invullen en hoe Omzorg de mantelzorger kan ontlasten. Bijvoorbeeld door inzet van een zorgverlener.

De stille mantelzorger

Soms is de invulling van de rol van mantelzorger heel duidelijk. En is iemand zich ten volste bewust van zijn betrokkenheid en noodzakelijke aanwezigheid als naaste. In veel gevallen echter is de rol van mantelzorger eentje die langzaam groeit en zich steeds meer uitbreidt. In het begin zijn veel mensen zich er niet van bewust maar is hun inbreng van onschatbare waarde. Het zijn de mensen die met liefde en overtuiging veel doen voor hun naasten. Wij noemen ze de ‘stille mantelzorger’.

Bedankt, mantelzorger

In het kader van de dag van de mantelzorg op 10 november wil Omzorg alle mantelzorgers danken voor hun inzet en betrokkenheid. Want mantelzorgers zijn onmisbaar. Wist u dat?

  • 1 op de 3 mensen mantelzorger is in Nederland
  • 750.000 mantelzorgers zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp bieden
  • Gelukkig de meeste mantelzorgers genieten van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers betaald werk met mantelzorg combineert

Bron: www.dagvandemantelzorg.nl

Verras een mantelzorger

Kent u een (stille) mantelzorger? Denk op de dag van de mantelzorg aan deze persoon en verras diegene met een bedankje, trakteer op een kopje koffie of spreek simpelweg uw waardering uit. Rondom deze dag worden veel activiteiten door het hele land georganiseerd. Benieuwd? Kijk hier.