21/01/2021

Corona en mantelzorg

Binnen de kaders van de coronaregels wordt er rekening gehouden met het verlenen van mantelzorg. Tijdens de persconferentie van woensdag 20 januari heeft de regering strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Eén van de maatregelen is dat het aantal bezoekers per dag teruggaat van twee naar één persoon. Een andere maatregel is de avondklok. Corona en mantelzorg gaan samen mét kanttekening.

Deze maatregelen gelden tot en met 9 februari, maar de regering kan besluiten om de maatregel te verlengen.

Bezoek: mantelzorg en zorgverleners tellen niet mee

Geeft u mantelzorg? Dan kan er naast u elke dag nog één andere persoon op bezoek komen bij uw naaste. Want mantelzorgers worden niet meegerekend als bezoek. En verdeelt u de mantelzorgtaken? Als het noodzakelijk is mogen er verspreid over de dag verschillende mantelzorgers meerdere keren langskomen. Ook zorgverleners vallen niet onder het bezoek.

Avondklok

Sinds 23 januari geldt de avondklok. Dat betekent dat u niet naar buiten mag tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ‘s ochtends. Tenzij u hiervoor een goede reden heeft. Bent u mantelzorger en zorgt u voor je naaste in dit tijdsslot? Dan geldt een uitzondering. U heeft wel een ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Ik moet naar buiten om voor mijn naaste te zorgen

Is uw naaste afhankelijk van zorg? Dan kunnen zorgverleners en u als mantelzorger gewoon naar buiten gaan om uw naaste van de nodige zorg te kunnen voorzien. Als u wordt aangehouden voor controle, dient u een formulier te kunnen laten zien waaruit blijkt dat het noodzakelijk is om op pad te gaan.

Voor zorgverleners heeft Omzorg een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ opgesteld die zij kunnen aantonen. Als mantelzorger kunt u een ‘Eigen verklaring avondklok’ downloaden en invullen.

Eigen verklaring avondklok

Dit formulier is opgesteld door de Rijksoverheid en vanaf nu via de website van de Rijksoverheid te downloaden. U kunt het formulier uitprinten en invullen maar mag het ook digitaal laten zien. Zet een vinkje bij: iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig en vul in waarom.

Concluderend kunt u dus mantelzorg blijven verlenen mits u een getekende verklaring bij u draagt als u tijdens de avondklok de deur uit gaat. Corona en mantelzorg zijn samen mogelijk.

Heeft u hulp nodig bij het downloaden of invullen van de verklaring? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!