05/03/2021

Blijven leren is de basis voor een veilige en vertrouwde zorgrelatie

Maritha Dors (57) uit Arnhem begint nu aan haar vijfde jaar bij Omzorg. Als zelfstandige verpleegkundige 4 heeft ze het enorm naar haar zin in haar werk. Des te meer reden voor haar om haar kennis en vaardigheden goed bij te houden. “De zorg blijft zich continu ontwikkelen, dus wij moeten dat ook.”

De juiste match

Maritha zit dit jaar 37 jaar in het zorgvak. Het grootste deel van haar carrière werkte ze in de acute zorg. Eerst in het ziekenhuis in Suriname, later in haar huidige woonplaats Arnhem. “Maar toen de werkdruk steeds hoger werd en de administratie een te groot beslag legde op mijn tijd, besloot ik weg te gaan. Je moet mij niet aan kantoorwerk zetten, laat mij maar lekker bezig zijn. Ik wist vanaf het begin van mijn zoektocht naar nieuw werk dat ik met mensen wilde blijven werken, het liefst een-op-een. En ook moest ik het werk goed kunnen combineren met mijn gezin met kinderen. Omzorg bleek de juiste match.”

Scherp door afwisseling

“Wat ik het fijnst vind aan mijn werk is de afwisseling. Geen dag is hetzelfde in de particuliere zorg; dan weer nachtzorg, dan weer verpleging of mantelzorgondersteuning. Achter iedere voordeur tref je een uniek mens met een eigen verhaal. Soms ben ik pas voor één dag deelgenoot van dat verhaal, soms al jaren. Die afwisseling houd je ook scherp. Door het uitvoeren van veel verschillende taken houd je je kennis en vaardigheden op peil. Dat is heel anders dan in het ziekenhuis, waar je veel herhalende handelingen hebt.”

Kennis en vaardigheden bijhouden

Dat Maritha ontwikkeling zo belangrijk vindt, blijkt ook uit het indrukwekkende aantal trainingen dat ze de laatste jaren heeft gevolgd. Ze lacht: “Ik hou mijn cv wel op orde hoor. Bepaalde handelingen komen maar weinig voor in de praktijk, zoals een infuus inbrengen of wondverzorging. Het is echt broodnodig om die vaardigheden bij te houden. Bijscholing gaat voor mij niet alleen over technische handelingen. Het is belangrijk dat een cliënt zich veilig en vertrouwd voelt en ik er ben als dat nodig is.”

Warme zorg

Waar ze trots op is? Maritha hoeft niet lang na te denken. “Het geeft een enorme kick als je echt iets voor de ander kan betekenen. Het is onbeschrijflijk fijn als iemand zich openstelt en ik kan helpen met oprechte zorg. Voor mij betekent de juiste zorg ook warme zorg. Ik leef met cliënten mee en heb oog en oren voor wat hen bezig houdt. Daarom probeer ik ook regelmatig tijd te maken voor een praatje. En dat is het mooie aan particuliere zorg, die tijd is er. Natuurlijk is dat ook wel eens zwaar. Ik vind het dan ook heerlijk om na een lange dienst thuis te komen. Met een tevreden gevoel terugkijken op een dag; daar doe ik het voor.”