08/09/2015

Begeleiding & ondersteuning – onrust vergeten

In dit verhaal vertelt een zorgverlener over zijn bijzondere begeleiding en ondersteuning aan een oudere heer waar hij even de rol van mevrouw kan overnemen. Zowel thuis, als daarbuiten.

Rust zoeken


Wekelijks komt hij er, bij meneer en mevrouw. Meneer gaat met hem mee op stap, zodat ook mevrouw wat tijd voor zichzelf krijgt. Samen gaan ze dagjes uit, naar plekken waar meneer zich prettig voelt, waar hij even de onrust vergeet. Vaak gaan ze naar het vliegveld, waar ze op afstand langs de landingsbaan en opstijgende vliegtuigen wandelen. Bewegen, dat is niet alleen voor meneer belangrijk, ook hij vindt het prettig. Samen wandelen ze door weer en wind, ze laten zich er niet door afschrikken. En hoewel meneer af en toe mopperend achter hem aan loopt,  genieten ze er beide van. Na het wandelen drinken ze vaak ergens een kopje thee en nemen ze een mooie route terug naar huis.

Logisch denken

Meneer is verward en haalt zaken door elkaar. Aan welke kant hij de auto in moet stappen moet hem verteld worden. Net als dat er niet meer dan één paar schoenen in de kamer moet staan. Want staan er meer, dan trekt meneer het ene paar na de andere aan en weer uit.

De herinneringen van vroeger zijn er niet meer en dat is lastig. Zijn houvast is mevrouw. Met haar in de buurt straalt meneer en lacht hij. Maar ook hier laat zijn geheugen hem soms in de steek. Hij verward zijn vrouw met zijn moeder of zijn zus, waardoor verhaallijnen door elkaar lopen. “Je kletst maar wat!” zegt hij, en meneer lacht erom. Want af en toe is het logisch denken er weer en heeft meneer goed in de gaten dat zijn verhaal niet meer klopt. Het uitdagen en prikkelen waardeert meneer enorm, tegenspraak houdt hem scherp.

Loslaten

Thuis vindt meneer het heerlijk, zolang mevrouw in de buurt is. Lijfelijk aanwezig, in zijn zicht. Want mevrouw is voor meneer zijn enige veilige plek. En die rol is voor mevrouw zwaar.

Iedere week zorgt mevrouw voor gesmeerde broodjes voor onderweg. Mevrouw heeft de zaken goed op orde. Ze is optimistisch, hetgeen haar op de been houdt ondanks haar herniaklachten. Ze is streng maar rechtvaardig en vindt het heerlijk dat er voor meneer gezorgd wordt; uitstapjes naar de bioscoop, het vliegveld, een bezoek aan Sail of een hotel voor het bezoek van een mooie tentoonstelling; ze gunt haar man het beste. Tijdens de uitstapjes kan ze haar rol als veilige haven even loslaten. Nou ja, stand-by staat ze wel want wanneer meneer onrustig wordt, is ze er om hem via de telefoon te kalmeren. Die onrust krijgt meneer door zijn hang naar vastigheid, maar ondanks dat is meneer tevreden wanneer je het hem vraagt. Zijn leven is mooi.

Jack Blonk, zorgverlener via Omzorg

Meer weten over begeleiding & ondersteuning? Bekijk dan meer informatie over deze dienst