16/06/2015

Palliatieve thuiszorg -Afscheid

Een zorgverlener van Omzorg deelt een van de meest bijzondere ervaringen die zij heeft gehad tijdens het verlenen van palliatieve thuiszorg.

De kinderen willen vanavond zelf voor haar zorgen. Een zorg, die ik met de beste wil van de wereld niet zo kan bieden. Ze ligt in haar stoel en reageert nauwelijks; een kleine Indische vrouw omringd door haar kinderen en kleinkinderen. Dit voelt voor mij als een warm bad.

Het is genoeg geweest

Ze ziet er prachtig uit, pakt mijn hand en zegt: ”Je hoeft niet voor mij te zorgen vanavond, maar ik wil graag dat je luistert…” Terwijl ze mijn hand vasthoudt, vertelt ze dat ze binnenkort doodgaat. Het is genoeg geweest. Tien kinderen heeft ze groot gebracht, ze zijn in deze kamer bij haar.

Ze vertelt hoeveel ze van haar kinderen en kleinkinderen houdt, maar dat God voor haar op de eerste plaats komt en dat ze daar nu naar toe wil. Ze vertrouwt erop dat haar kinderen in haar geest zullen voortleven.

Tijdelijk afscheid

Ze neemt afscheid, ook van mij. “Voorlopig zullen we elkaar niet meer zien,” zegt ze, “maar eens zullen we elkaar weer tegenkomen.”

Lieve, kleine Indische mevrouw: in mijn hart heeft u een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Meer weten over palliatieve thuiszorg? Bekijk dan meer over deze dienst op de palliatieve thuiszorg pagina.

Door Afke Kuiper, zorgverlener bij Omzorg