Omzorg biedt ondersteuning aan mantelzorgers door te helpen met het opstellen van een zorgplan. We dragen bij aan goede mantelzorg en stabiele zorgsituaties.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning is voor mantelzorgers die ontzorgd willen worden. Als mantelzorger draagt u de zorg voor een dierbare. Het organiseren van deze mantelzorg is vaak niet eenvoudig. Het kan ingewikkeld zijn om goede afspraken te maken over de beste rolverdeling en het ideale evenwicht tussen ieders inzet. Omzorg helpt u dankzij de juiste mantelzorgondersteuning. Zo gaan wij de overbelasting van mantelzorgers tegen en houdt u meer tijd en energie voor andere dingen.

Overzicht creëren tussen zorg en mantelzorg

Om te beginnen creëert Omzorg overzicht in de situatie. Wij kijken naar de thuissituatie en brengen samen met u in kaart wat de gewenste bijdrage is van familieleden, vrienden en vrijwilligers. Daarnaast kijken we naar de wisselwerking met formeel georganiseerde zorg.
Op basis van het overzicht stelt Omzorg samen met u, uw dierbare en zorgverleners een zorgplan op. Dit plan bevat heldere afspraken over de verdeling van zorgtaken en ieders inzet. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij de benodigde mantelzorgondersteuning goed in kaart brengen. Het zorgplan schept orde en duidelijkheid dat cruciaal is om de mantelzorg goed te laten functioneren over een langere periode. En van groot belang voor het welzijn van uw dierbare en van uzelf.

Inzicht zorg- en mantelzorgrooster

Wij plannen de zorg in een maandrooster in. Ook de inzet van u als mantelzorger of eventuele andere familieleden, vrienden of vrijwilligers plannen we in. Zo stellen we met elkaar een zorgrooster op waarmee u en eventuele andere mantelzorgers op basis van heldere afspraken verder kunnen. Door inzicht in dit rooster weet u precies wie er op welk moment aanwezig zal zijn.

Pas op voor overbelasting mantelzorgers

Het verlenen van mantelzorg kan mentaal en fysiek een zware taak zijn. Veel mantelzorgers hebben naast de zorgtaak ook een gezin en een baan. Door een hogere werkdruk ligt overbelasting al gauw op de loer. Weet u als mantelzorger hoeveel u wordt belast? Toets uzelf met behulp van ons gratis meetinstrument belasting mantelzorger.
Wilt u eens praten over uw taak als mantelzorger? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor ondersteuning of advies.

Vervangende mantelzorg

Als kind (mantelzorger) woont u misschien op afstand van uw ouder. En met uw eigen gezinsleven en drukke baan bent u niet altijd in de gelegenheid om iedere week uw ouder te bezoeken. Omzorg helpt u, bijvoorbeeld met de inzet van gezelschap. Dit is een zorgdienst via Omzorg waarin we met uw dierbare een gezellig moment op een vaste dag en tijd in de week hebben. Dit is voor u een geruststelling, wetende dat er iemand is die de nodige tijd en persoonlijke aandacht biedt. Zo zetten wij ons in tegen de vereenzaming van uw vader of moeder en bieden we u tegelijkertijd ondersteuning. Lees verder over de inzet van gezelschap.

Respijtzorg

Als mantelzorger is het belangrijk om af en toe een moment van ontspanning te creëren voor uzelf. Maar dit is niet altijd makkelijk realiseerbaar omdat uw partner of dierbare verzorging nodig heeft. Respijtzorg via Omzorg biedt uitkomst. De zorgverleners ontlasten u zodat u er even tussenuit kunt, bijvoorbeeld even naar de markt of naar een vriendin. Het is een kortdurende mantelzorgondersteuning. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen of de inzet van respijtzorg wordt vergoed.

Vervanging mantelzorg bij vakantie

Wilt u er als mantelzorger even tussenuit voor een langere periode? Wilt u graag op vakantie maar weet u niet hoe u de zorg voor uw dierbare moet regelen? Omzorg biedt ondersteuning bij het organiseren van deze zorg. Zo kunnen er flexibel diensten ingezet worden; of dit nu gaat om meerdere malen de inzet van een enkele dienst of juist zorg voor een langer aaneengesloten periode van bijvoorbeeld twee weken.
Ook is het mogelijk om een zorgverlener mee te nemen op vakantie. De zorgverlener kan helpen bij de verzorging en verpleging die nodig is, ook op een buitenlandse bestemming. Samen maken we hier goede afspraken over, zodat u met een gerust gevoel weg kunt.

Mantelzorger worden

Iedereen kan mantelzorger worden. Heeft u algemene vragen over wat uw rol als mantelzorger in gaat houden zodra u hier voor kiest? Ook hierin ondersteunen wij u graag. Wij bieden advies en een luisterend oor voor alle vragen van mantelzorgers. Wij geven antwoord op vragen zoals: wat moet ik doen als ik op vakantie ga? Hoeveel uur in de week moet ik mantelzorger zijn? Wat als de werkbelasting voor mij te hoog is? Neem vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij PGB administratie

Wilt u de zorg inkopen vanuit een PGB? Dan kunnen wij u ondersteunen op verschillende fronten. Wilt u meer weten over onze dienstverlening op dit vlak? Lees over hoe wij u kunnen helpen met het aanvragen van een PGB.

Hoe kunt u mantelzorgondersteuning krijgen?

Wilt u dat wij u als mantelzorger ondersteunen bij uw zorgtaak? Wij kunnen u ontzorgen door een zorgprofessional in te zetten die de primaire zorg van u overneemt. Zo houdt u meer tijd over en blijft u toch maximaal betrokken bij uw naaste.

Hoe nu verder?

Wilt u ons nog wat beter leren kennen, bijvoorbeeld hoe wij de zorg organiseren en wat u kunt verwachten?

Wilt u meer informatie aanvragen, uw persoonlijke situatie delen zodat wij kunnen meedenken, of wilt u een vrijblijvend (telefonisch) kennismakingsgesprek zonder ergens aan vast te zitten?