30/06/2023

7 tips om uitdroging bij ouderen te voorkomen tijdens zomerse temperaturen

Het is al weken lekker warm weer in Nederland. Heerlijk denk je misschien, een dagje strand, of lekker ontspannen in de tuin. Helaas kan niet iedereen goed tegen de warmte. Ouderen hebben net als baby’s en jonge kinderen een verhoogde kans op oververhitting of uitdroging. Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam en kan ernstige gevolgen hebben voor ouderen. Uitdroging bij ouderen kan in het ergste geval leiden tot bewusteloosheid, orgaanfalen of ziekenhuisopname.

Hoe ontstaat uitdroging bij ouderen?
Voor ouderen is voldoende drinken (hydratatie) erg belangrijker, omdat hun lichaam vaak minder efficiënt water vasthoudt en ze een verminderd dorstgevoel kunnen hebben. Bij zomerse temperaturen is dan ook extra opletten omdat ouderen minder goed kan tegen warm weer kunnen. Bij warm weer koelt het lichaam door zweten en vochtverlies. Als het lichaam meer vocht verliest dan dat het lichaam binnen krijgt (drinken) stijgt de lichaamstemperatuur. Een stijgende lichaamstemperatuur zorgt voor klachten als vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn.

Hoe herken je uitdroging bij ouderen?
Ben je mantelzorger voor een van je ouders of een partner wees dan extra alert op onderstaande symptomen op warme en zonnige dagen.

Symptomen van uitdroging bij ouderen

  • Niet of weinig plassen
  • Donkere urine
  • Droge mond en tong
  • Dorst hebben
  • Snelle ademhaling en hartslag
  • Hoofdpijn, verwardheid en sufheid
  • Neiging tot flauwvallen
  • Diepliggende ogen
  • Koude armen en benen
  • Weinig of niet transpireren terwijl het warm is
  • Verminderde elasticiteit van de huid

  • Tips om oververhitting of uitdroging bij ouderen te voorkomen

    1. 1. Laat uw vader, moeder of client voldoende drinken. De beste dorstlesser is water. Let er op dat het water niet te koud is, want hierdoor kan de lichaamstemperatuur juist stijgen. Waterijsjes doen het vaak ook goed en dit zorgt voor nog een extra moment van gezelligheid.
    2. 2. Houd het lichaam en hoofd koel. Een koud nat washandje in de nek werkt heel verkoelend. Ook het regelmatig koelen van handen(polsen) is fijn.
    3. 3. Pak een teiltje, vul het met koud water en plaats de voeten erin.
    4. 4. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw buiten. Zoek ook thuis de koelste plekken uit om te verblijven. Ga liever niet meer tussen 12 -16 uur met uw vader, moeder of client naar buiten. Ook niet in de schaduw.
    5. 5. Eet geen zware maaltijden, het kost het lichaam veel energie om het te verteren. Kies voor licht verteerbare maaltijden.
    6. 6. Last van warmte in de nacht? Leg een kruik of cold-pack in de vriezer. Bij het in slaap komen geeft de gekoelde kruik extra verkoeling.
    7. 7. Houd de woning van uw ouders of client koel. Zet ramen overdag niet wagenwijd open maar op een kiertje voor ventilatie. In de avond en vroege ochtend kunnen ramen en binnendeuren wijd opengezet worden.

     

    Wat te doen als u (zorgverlener) uitdroging bij client, ouder of partner vermoedt?
    Herkent u als mantelzorger of zorgverlener een of meerdere van bovenstaande symptomen? Neem dan direct contact op met de huisarts. Probeer direct uw vader, moeder of partner kleine hoeveelheden vocht te laten drinken. Dit kan water zijn, maar ook melk en karnemelk zijn een goed alternatief. Het belangrijkste is dat er vocht binnenkomt. Woont uw vader of moeder alleen en is extra zorg wenselijk? Omzorg biedt particuliere thuiszorg, zodat u ook tijdens deze warme en zonnige periode net die extra steun krijgt die nodig is.

    Ook zorgverleners van Omzorg zijn in deze warme periode extra alert op uitdrogingsverschijnselen bij onze cliënten. Voor meer tips om uitdroging bij ouderen te voorkomen: https://www.zorgvoorbeter.nl/eten-en-drinken/uitdroging-ouderen