27/10/2017

Oprecht contact maken en raakvlakken zoeken

Een positieve houding, goed proberen te luisteren en de tijd nemen voor iemand. Daarmee bereik je volgens verzorgende Loes Sniphout (67) uit Utrecht de best mogelijke persoonlijke zorg. Vaardigheden die zijzelf als geen ander bezit. “Wat je geeft, krijg je terug.”

Momenteel ondersteunt Loes twee cliënten in de regio. Bij haar oudste cliënt – een 95-jarige mevrouw uit Rijnsweerd – komt ze al ruim vier jaar over de vloer. “We hebben een heel hechte band, ondanks dat deze dame haar spraak kwijt is. Ik ken haar wensen en heb aan een blik al genoeg. Ik koester het persoonlijke contact dat we hebben en ben daar dankbaar voor.”

 

Herkenbaarheid en rust

Naast goede sociale vaardigheden is voor Loes een vast dagritme belangrijk in haar werk. “Als oud-leerkracht uit het speciaal onderwijs weet ik hoe belangrijk structuur is. Voor jongeren, maar zeker ook voor oudere mensen. Het brengt herkenbaarheid en rust. Lunchen om 12.00 uur, na het middagslaapje thee en om klokslag 18.00 uur de warme maaltijd. Dat ritme werkt heel prettig, zowel voor de cliënt als voor mijzelf.”

 

Als een familie

Loes werkt inmiddels zes jaar via Omzorg en is – ondanks haar leeftijd en drukke sociale leven – nog niet van plan te stoppen. “Mijn collega’s voelen als familie; iedereen staat voor elkaar klaar. Ik hou van mijn werk en het sociale aspect ervan. Door mijn jeugd in Suriname – met alle verschillende culturen – kan ik eigenlijk met iedereen opschieten. Het maakt mij echt niet uit hoe iemand is. Ik probeer met iedereen oprecht contact te maken en raakvlakken te zoeken. Gelukkig herken ik dat ook bij mijn collega’s.”

 

Loes Sniphout, verzorgende via Omzorg