20/05/2015

Kwetsbare ouderen blijven onnodig lang in ziekenhuis

Het duurt langer om kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis liggen, door te plaatsen naar een verpleeghuis. Geriaters (ouderenartsen) sturen noodgedwongen patiënten steeds vaker naar huis, met alle risico’s van dien.

Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur en de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie.

Niet goed voor de patiënt

Voorzitter van de vereniging, Hanna van der Jagt-Willems is geschrokken van de uitkomsten. ‘Dat de wachttijd is toegenomen sinds vorig jaar is ook wat ik merk in de praktijk. Het is niet goed voor de patiënt.’ Een ziekenhuis is niet gericht op lang verblijf van patiënten. Daarnaast lopen ouderen het risico in het ziekenhuis opnieuw ziek te worden. ‘We zien dat patiënten zo lang moeten wachten dat ze bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. En dan moeten ze weer twee of drie weken blijven. Als er dan net een plek vrijkomt in een verpleeghuis, kunnen ze er niet heen omdat ze weer ziek zijn’, zegt Van der Jagt-Willems. ‘En dan begint het wachten weer opnieuw.’

Meerdere factoren

Wilco Achterberg, hoogleraar ouderengeneeskunde, stelt dat meerdere factoren voor de lange wachttijden een rol spelen. Zo is de nieuwe Wet Langdurige Zorg strenger in de opname in verpleeghuizen. “Die wet is heel nadrukkelijk bedoeld om minder patiënten in verpleeghuizen te plaatsen.” Bovendien zijn sommige ziekenhuizen erg op zichzelf gericht. De ziekenhuizen zouden meer moeten samenwerken met andere organisaties die te maken hebben met ouderenzorg, stelt hij.