14/03/2016

Individuele begeleiding: ‘zinvolle tijd die écht iets toevoegt’

Het gouden randje om de dag van een cliënt zit ‘m soms in een klein gebaar. Dat weet Gerrie Afman (60), zorgverlener bij Omzorg, als geen ander. “Samen muziek luisteren, een verhaal of gedicht voorlezen, een ontspannende wandeling maken of bloemschikken. Terwijl de vaste mantelzorger even rust heeft. Het zijn dít soort activiteiten die het verschil kunnen maken.”

Gerrie is sinds oktober vorig jaar werkzaam via Omzorg. Ze brengt regelmatig tijd door met een cliënt die door haar handicap extra ondersteuning nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat ook de mantelzorger – de echtgenoot van de cliënt – ontlast wordt. “Hij krijgt even adempauze. Dat is geen luxe, maar van vitaal belang. En daarnaast zorg ik er natuurlijk voor dat de cliënt zinvol en plezierig haar tijd kan besteden.”

Luisteren en experimenteren

Wat die zinvolle tijdsbesteding voor een cliënt is, moet je overigens steeds opnieuw uitzoeken, zo ondervond ook Gerrie. “Soms sluit een activiteit wel aan, soms niet. Je moet écht willen luisteren naar iemands wensen. En af en toe durven experimenteren. Want wat een cliënt vandaag leuk vindt, kan morgen totaal anders zijn. En je kunt als begeleider allerlei leuke activiteiten bedenken, maar als je cliënt er niets aan vindt, voer je zo’n idee niet door. Cliëntgericht zijn hoort bij dit vak.”

Maximaal tot je recht

Gerrie vindt het waardevol dat Omzorg individuele begeleiding aanbiedt. “Het voegt écht iets toe. Mijn cliënt kan niet zorgen voor de eigen dagbesteding en voor Omzorg is eigenlijk niets te gek. Ik krijg voldoende steun uit de organisatie om haar een goede en fijne tijd te geven. En met succes, want ik zie dat mijn cliënt maximaal tot haar recht kan komen. En haar mantelzorger heeft even tijd voor zijn eigen dingen. Dat geeft me een goed gevoel.”

Gerrie Afman, zorgverlener via Omzorg