21/09/2022

‘Ik ben mijn hart aan de zorg verloren’

Leergierig, ambitieus en een bezige bij. Een omschrijving waar Yasmine Bouaissa (22) uit Culemborg zich wel in herkent. Ze zit inderdaad niet graag stil en is dol op haar werk in de zorg. Zelfs zóveel dat ze naast haar drukke baan nu ook een opleiding tot helpende-plus volgt. “Ik weet wat ik wil en ben bereid daar hard voor werken. De zorg is mijn toekomst, daar ligt mijn hart.”

Groeien in je werk

Yasmine gaat sinds een aantal weken één dag in de week naar school. De andere dagen werkt ze, voor een aantal opdrachtgevers. Ook Omzorg bemiddelt voor Yasmine. “De combinatie leren en werken past mij heel goed. Ik merk dat ik geleerde theorie vaak dezelfde week nog in de praktijk kan brengen. Dan leer je dus eigenlijk dubbel zo snel. En ik heb al de nodige praktijkervaring. Dat geeft me een voorsprong, merk ik. En hoewel ik pas een paar weken geleden begonnen ben, heb ik nu al het idee dat ik groei in mijn werk. Dat ik mensen beter kan ondersteunen, geen ‘nee’ hoef te verkopen.“

Eenzame ouderen tijdens corona

Dat enthousiasme voor de zorg was er niet altijd bij Yasmine.“Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik in de zorg zou gaan werken, had ik je niet geloofd. Ik koos na de middelbare school een beetje op de automatische piloot een opleiding. Eerst mediamanagement & marketing, daarna retailmanagement. Maar nooit was er die klik. Toen corona uitbrak besloot ik een bijbaan in de zorg te nemen. De eenzaamheid van ouderen in die periode ging me zo aan het hart, ik wilde hun dag wat mooier maken. Het beviel me zó goed, dat ik al snel besefte dat ik in de zorg wilde blijven. Nu, twee jaar later, kan ik oprecht zeggen: in de zorg werken is fantastisch. Ik ben mijn hart aan het vak verloren.”

Doorstuderen

De opleiding tot helpende-plus duurt in totaal zes maanden. Hierna wil Yasmine doorstuderen voor verzorgende-IG. “Ik ben nog niet klaar. Gelukkig mag ik ook nu al over de schouders van collega’s meekijken. Blaasspoelingen, algemene dagelijkse levensverrichtingen; ik vind het allemaal even interessant. Ik kan niet wachten om straks zelf ook meer verpleegtechnische handelingen uit te voeren. En natuurlijk blijf ik ook gezelschap bieden door samen te koken, een wandeling te maken of een spelletje te spelen. Die balans lijkt me heel prettig.”

Werken via Omzorg

Yasmine kijkt ook op andere manieren vooruit. Naar nieuwe zorgopdrachten via Omzorg bijvoorbeeld. “Ik kijk regelmatig op de website van Omzorg om te zien wat er nog meer voor gave opdrachten zijn. Mijn weken zitten nu vol, maar zodra ik meer tijd heb, ga ik vol gas aan de slag. En graag via Omzorg, want ik vind het een toporganisatie. Wel ga ik kijken of ik wat dichterbij huis kan werken. Ik rij nu heel Nederland door met mijn auto, maar zou ook heel graag eens met de fiets naar het werk gaan.”

Dankbaar afscheid

Waar ze op dit moment het meest blij van wordt? Yasmine hoeft niet lang na te denken. “De dankbaarheid die je ontvangt. Mensen kunnen chagrijnig zijn, hun dag niet hebben, maar aan het einde van mijn dienst krijg ik altijd een warm afscheid. Neem bijvoorbeeld die cliënt met spraakproblemen. Meneer heeft enorm veel moeite met praten, maar doet enorm zijn best om me aan het einde van mijn dienst een welgemeend ‘bedankt’ te geven. Dat raakt je. Dan rij je na een dienst echt heel tevreden naar huis.”