31/10/2023

De beste apps voor ouderen: technologie voor een actief en verbonden leven

In het digitale tijdperk heeft technologie ons leven op vele manieren veranderd en senioren zijn geen uitzondering. Van alle 65-plussers gebruikt meer dan 60 procent een smartphone of tablet. De afgelopen jaren zijn tablets en smartphones niet alleen groter en gebruiksvriendelijker geworden, ze bieden ook steeds meer mogelijkheden om de zelfstandigheid van ouderen te vergroten, in contact te blijven met jongere generaties en mee te gaan met de ontwikkelingen in de wereld.

Wat zijn nu de beste apps voor 65 -plussers? Want of u nu op zoek bent naar manieren om in contact te blijven met uw dierbare, uw geest scherp te houden of uw zelfstandigheid te vergroten, er is een app voor bijna alles! Reden voor Omzorg om de beste apps voor ouderen op een rij te zetten.

De beste communicatie apps

**WhatsApp**

WhatsApp is een populaire app voor berichten en videochats. Het is een geweldige manier om in contact te blijven met familie en vrienden, waar ze zich ook bevinden. U kunt tekstberichten, foto’s, video’s en spraakberichten verzenden en ontvangen.

 


** Facebook**
Facebook is een platform dat mensen verbindt. Het stelt u in staat om vrienden en familie te volgen, foto’s te delen en te communiceren via berichten en videochats. Het is ook een geweldige plek om lid te worden van groepen en gemeenschappen die u interesseren.

 

**SOS alarm**
Hoe ouder we worden, hoe kwetsbaarder we zijn. Wanneer ouderen vallen, is de kans op botbreuken een stuk groter dan bij volwassen van 30 -50 jaar. Misschien denkt u, dat overkomt mij niet. Maar stel dat het u wél overkomt, dan zou het natuurlijk fantastisch zijn als u met één druk op de knop de alarmdiensten inschakelt en er automatisch een bericht wordt verstuurd naar familieleden. Dit kan allemaal met de gratis app SOS alarm.

Beste gezondheidsapp voor senioren

Als we wat ouder worden neemt de kans toe dat u weleens medicatie moet gebruiken. Ook zal u merken dat dagelijks bewegen of het uitvoeren van bepaalde taken wat moeilijker gaan dan een aantal jaren terug. Ook als we ouder worden blijft goed luisteren naar het lichaam en goed voor u jezelf zorgen belangrijk.  De volgende apps kunnen je hierbij helpen:

 

** Medisafe**
Medisafe is een uitstekende app om medicatiebeheer te vereenvoudigen. U kunt reminders instellen voor het innemen van uw medicatie of uw medicatie geschiedenis bijhouden en zelfs herhaalrecepten aanvragen.

 

** Moet ik naar de dokter**
Een medische app waarmee u door middel van eenvoudige vragen in simpele en heldere taal zelf kunt beoordelen óf en wanneer u contact op moet nemen met de huisarts. Ook geeft de app aan wat u zelf kunt doen om klachten te verlichten met behulp van de zelfzorgadviezen van Thuisarts.nl en in welke gevallen alsnog contact met de huisarts nodig is.

 

** BeterZien**
Hoe ouder we worden, hoe slechter de ogen vaak worden. Het is dan handig om tijdens het lezen van een krant, menukaart of recept een steuntje in de rug te hebben: met de Beter Zien-app worden tekst en beeld vergroot, waardoor deze beter te lezen en te zien zijn. Voor extra contrast zijn er bovendien zes verschillende kleurstellingen. En tot slot, kan de tekst zelfs worden voorgelezen. Handig voor thuis en onderweg. Zo kan de aankoop van een leesbril of optisch vergrotend hulpmiddel nog even uitgesteld worden.

 

**Mantelzorger**
De Mantelzorger app is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers. De app maakt het eenvoudig om samen zorg te verlenen of te ontvangen. In een paar simpele stappen kunt u een zorggroep met familie, vrienden of buren aanmaken. U ziet direct wie er meegaat naar een doktersafspraak, wie de boodschappen brengt, hoe het gaat en of de medicijnen zijn ingenomen. De app biedt u veel handige functies die u als mantelzorger ontlast in het regelen en organiseren.

De beste apps ter ontspanning en vermaak

 

**Einsteins Hersengymnastiek**

Einsteins Hersengymnastiek is een leuke app voor ouderen die hun hersenen actief willen houden door middel van leuke en uitdagende spelletjes. De spelletjes berekent de fitheid van uw brein. Door dagelijkse even wat spelletje te doen ziet u of vooruitgang boekt, gelijk blijft of misschien achteruitgaat. U zult zien dat hoe meer u uw hersenen traint, hoe beter uw geheugen blijft of wordt.

 

*Luister bieb*
Met de LuisterBieb app geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer je dat wilt. Met een uitgebreide selectie bestsellers van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent, kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline.

 

**WordFEUD**
De laatste app die wat ons betreft niet mag ontbreken in dit rijtje is het ouderwetse Scrabble maar dan voor de smartphone of tablet: Wordfeud. Met deze app kunt u overal uw favoriete spel spelen tegen mensen die u kent, maar ook tegen onbekende tegenstanders. U legt een woord en wacht totdat de tegenstander een woordje gelegd heeft. Er kan zelfs meerdere spellen tegelijk gespeeld worden.

 

Deze selectie van apps is slechts het topje van de ijsberg, er zijn natuurlijk nog veel meer apps die senioren kunnen helpen een actief en verbonden leven te leiden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur van wat een app moet kunnen en zijn. Daarom is het handig als u zelf eens een keer door alle mogelijkheden loopt en enkele apps uitprobeert. Heeft u een Android smartphone? Dan zult u op Google Play alle apps terugvinden. Als u een Apple iPhone hebt, dan kunt u bij de App Store terecht.